Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova va fi membră a UE

Astăzi, la Luxemburg, s-a mai scris o filă de istorie pentru Republica Moldova. Țara noastră a început și oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Este practic ultimul capitol dintr-un lung proces al țării noastre de aderare la UE. Proces care, din păcate, se prelungește, în cazul nostru, deja pentru mai bine de 2 decenii. Trebuie însă spus că tocmai a început numărătoarea inversă a procesului.

Moldova a parcurs deja mai bine de jumătate din drumul spre statutul de membru al Uniunii Europene. Ce a mai rămas, adică negocierile de aderare, se referă la condițiile în care țara va fi admisă în UE și se concentrează pe adoptarea și punerea în aplicare a corpusului legislativ al Uniunii. Practic, țara noastră își va adopta legislația în conformitate cu statutul de membru al UE, pentru a putea îndeplini criteriile de la Copenhaga, adoptate în 1993. Acestea se refera la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protejarea minorităților, crearea unei economi de piață funcțională și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței din cadrul UE.

Pentru aceasta, vom primi toată asistența Uniunii Europene, inclusiv financiară, pentru a ne dezvolta și a atinge aceste criterii esențiale.

Este acesta un proces ușor sau dificil? Este unul scurt sau îndelungat? Depinde doar de noi. Spre exemplu, statele baltice, care au aderat la UE în 2004, au avut nevoie de mai puțin de 5 ani pentru procesul de negociere. României și Bulgariei, care au aderat în 2007, le-au fost necesari 7 ani de negocieri.

Procesul se poate însă și prelungi extrem de mult, ca în cazul Turciei. Care a început negocierile de aderare în anul 2005, dar care este extrem de departe de a deveni membră. Asta din cauza că țara s-a îndepărtat foarte mult de criteriile de la Copenhaga și a alunecat spre dictatură.

Eu sunt convins însă că noi putem parcurge acest drum cel puțin la fel de rapid precum România, dacă nu chiar în cei mai puțin de 5 ani, cât le-a luat statelor baltice. Doar trebuie să ne apucăm de treabă și să ne facem foarte bine lecțiile în acest sens.

Și spun noi, pentru că procesul chiar depinde de toți cetățenii acestui stat. De politicieni, de funcționari, de jurnaliști și simpli cetățeni în egală măsură. Dacă vom fi hotărâți și consecvenți, la fel ca balticii și românii, atunci vom reuși. Dacă însă vom continua această basculare care ne-a caracterizat în toată perioada de independență, dacă nu vom ști clar ce vrem, atunci, la sigur, ne va fi mult mai dificil.

Un prim pas important în acest parcurs este referendumul de aderare la Uniunea Europeană, ce se va desfășura în luna octombrie. Știți că românii, în 2003, la un referendum în care s-a pus și problema aderării la UE, au votat în proporție de 89,7% pro? În condițiile în care aproape 56% din alegători s-au prezentat la scrutin.

În cazul Lituaniei, la referendumul proeuropean am avut o prezență de 63% din cetățeni, dintre care 91% au votat pro.

E greu să atingem și noi aceste cifre. Dar putem să obținem măcar rezultatele Estoniei sau Letoniei, țări în care au votat 67% respectiv 68% din cetățeni pro aderare la UE. Dar, repet, pentru a atinge astfel de cifre trebuie să ne implicăm cu toții.

Cum o puteți face voi? Spre exemplu, implicându-vă într-o inițiativă civică, precum e Cetățeni pentru Europa, din care fac parte și eu, alături de alte personalități din societatea civilă, oameni de cultură, business sau sport. Noi ne propunem, prin căile noastre, să informăm corect cetățenii despre beneficiile uriașe cu care poate veni aderarea la UE pentru Moldova. Și mă refer în primul rând la pace garantată, la democrație, la libertăți și prosperitate. La salarii competitive, educație mai bună, drumuri moderne, la dezvoltare și civilizație. La garantarea, mai ales în aceste vreme tulburi, a independenței și viitorului țării noastre.

Este însă nevoie și de implicarea voastră. Pentru a fi cât mai mulți și consolidați în jurul acestui deziderat național. Căutați paginile inițiativei Cetățeni pentru Europa pe rețelele de socializare. Intrați pe site-ul Moldova.eu, implicați-vă, și haideți împreună să ne ducem țara acolo unde-i este locul!

Haideți împreună să scriem istorie!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!