A fost făcut bilanțul unui an de activitate al președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan
Justiţie 11 octombrie 2024, 19:57 | 481

Diminuarea volumului de muncă a magistraților, digitalizarea sistemului, suplinirea locurilor vacante și celeritatea examinării cauzelor penale, îndeosebi, a celor de corupție! Este bilanțul unui an de activitate al președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan. Potrivit acesteia, toate cauzele de corupție mare sunt acum la faza finală sau la cercetarea probelor.

LIVIA MITROFAN, președinte interimar a Judecătoriei Chișinău: "As scăzut volumul de muncă a judecătorilor în urma specializărilor. Rata de soluționare a cauzei este de 165 de zile. Pe dosarele de corupție noi avem o creștere de 65 de procente de stabilire a ședințelor și o creștere cu 100 de procente de soluționare a cauzelor."

Judecătoria Chișinău a fost desemnată în calitate de instanță-pilot a aplicației informatice e-Dosar judiciar, care va permite asigurarea funcționalității extinse a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor.

LIVIA MITROFAN, președinte interimar a Judecătoriei Chișinău:M "Să începem să implementăm E-Dosar pentru a facilita accesul justițiabililor. Noi am conectat judecătorii prin M-Conect la registrele publice. Noi nu aveam asta și pentru noi era important de amânare, de stabilire a domiciliului, să vedem dacă a trecut sau nu frontiera de stat sau nu."

La preluarea de către Livia Mitrofan a mandatului de președinte interimar al Judecătoriei Chișinău, în instanță erau 122 funcții vacante.

LIVIA: "Suntem la 76 de funcții vacante, dar nu avem o criză de grefieri și asistenți, cei care contribuie nemijlocit la realizarea justiției.Toată activitatea Judecătoriei Chișinău este publică."

Odată cu demisia magistraților de la Curtea de Apel Chișinău în legătură cu procedura de Vetting se atesta un blocaj în examinarea cauzelor. Situația s-a degajat odată cu transferul temporar al judecătorilor din prima instanță.

GHENADIE MÂRA, președintele Curții de Apel Chișinău: "CSM a transferat temporar mai mulți judecători la Apel având în vedere că concursurile pe transfer de funcție sunt încă în derulare, dar nu suntem la situația lunii mai, când activitatea Curții de Apel era paralizată. Activăm în număr de 25 din totalul de 57 de judecători."

Potrivit raportului, în ultimul an au fost inițiate mai multe proiecte - reparație în sediile Judecătoriei Chișinău, crearea condițiilor de accesibilitate în toate sediile instanței a persoanelor cu dizabilități sau finalizarea procesului de nimicire a dosarelor arhivate.

Opinia ta contează. Comentează!