SUA, îngrijorate cu privire la turul II
Politic 23 octombrie 2024, 20:11 | 228

Statele Unite își exprimă îngrijorarea în legătură cu o ingerință rusă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. „Rusia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a perturba alegerile şi referendumul”, afirmă secretarul de stat american, Antony Blinken. Potrivit acestuia, Washingtonul va continua să sprijine eforturile de a asigura în Republica Moldova un proces credibil, transparent şi democratic pe 3 noiembrie.

Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că Statele Unite îi felicită pe cetățenii Republicii Moldova pentru că și-au făcut vocea auzită într-un număr record la scrutinul și referendumul din 20 octombrie.

ANTONY BLINKEN, secretar de stat, SUA: "Rusia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a perturba alegerile și referendumul pentru a submina democrația Republicii Moldova, inclusiv prin finanțare ilegală și cumpărare de voturi, dezinformare și activități cibernetice rău intenționate. Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe cetățenii Republicii Moldova să-și exercite dreptul suveran de a-și alege proprii lideri la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie."

În același comunicat, Antony Blinken afirmă că autoritățile de la Chişinău au gestionat bine alegerile.

ANTONY BLINKEN, secretar de stat, SUA: "Guvernul şi Comisia Electorală Centrală s-au asigurat că alegerile au fost bine gestionate şi competitive, în pofida încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a remarcat Misiunea de Observare OSCE."

Antony Blinken le-a dat asigurări cetățenilor din Republica Moldova că Statele Unite sunt alături, iar Washingtonul va continua „să sprijine eforturile de a asigura un proces credibil, transparent şi democratic pe 3 noiembrie”.

Republica Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Opțiunea „DA” la referendum a fost votată de 50,39% din alegători. Doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, vor lupta pentru funcția de președinte în turul II de scrutin, pe 3 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!