Parlamentul a constatat că alegerile prezidențiale și referendumul au fost afectate de finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor
Politic 13 decembrie 2024, 20:19 | 314

Parlamentul a constatat, în urma audierilor șefilor instituțiilor de forță, că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional au fost afectate de finanțarea ilegală, coruperea alegătorilor în proporții deosebit de mari și ingerințele Rusiei în procesul electoral. Instituțiile responsabile de securitatea statului urmează să raporteze lunar Comisiei juridice și Comisiei securitate națională despre acțiunile întreprinse pentru a combate finanțarea ilegală și corupția politică.

După ce și-au prezentat rapoartele directorul SIS, șeful CNA, procurorul general și șeful Inspectoratului General al Poliției, următorul care a venit în fața deputaților a fost vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică. Responsabilul de la CEC a declarat că analizează instituirea unor reguli mai dure de raportare financiară pentru partidele care vor participa la alegerile parlamentare din 2025.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Ce lecții ați învățat urmare a acestui scrutin prezidențial și a referendumului la partea ce ține de finanțare politică și care ar fi lucrurile pe care le veți îmbunătăți?"

PAVEL POSTICĂ, vicepreședinte Comisiei Electorale Centrale: "Un prim lucru pe care deja l-am enunțat este vorba despre prevenția donațiilor fictive din partea persoanelor juridice. Să vedem cum le raportăm la cifra de afaceri pentru anul precedent, să găsim o modalitate așa încât entități juridice să nu fie create artificial în ajun de alegeri doar pentru a face donații în adresa unui competitor electoral."

Cu sugestii de îmbunătățire a cadrului legal a venit și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Cauzele de corupție electorală să fie posibile de examinat prin planificarea consecutivă a ședințelor de judecată până la epuizare. De asemenea, vom viza completarea Codului Penal la ceea ce ține de instituirea gravantei pentru corupere electorală în cazul în care actele de corupție au fost săvârșite în interesul unui grup criminal organizat și a organizației criminale."

Potrivit deciziei aprobate de deputați, Parlamentul și Guvernul vor asigura în regim de urgență modificarea cadrului normativ în vederea eficientizării instrumentelor pe cauzele privind infracțiunile de corupție electorală.

Opinia ta contează. Comentează!