Cazul Gorgan, de importanță națională
Justiţie 6 iunie 2024, 19:59 | 477

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat instituțiilor de drept să ofere mai multe informații în cazul fostului șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei. În debutul ședinței plenare a legislativului, Grosu a atras atenția că acest subiect este foarte important, iar cetățenii au dreptul să cunoască la ce etapă se află investigațiile.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Am urmărit cu toții informații despre un fost șef al Marelui Stat Major. Este un subiect de importanță națională. Rugămintea către instituțiile de drept implicate în investigări este să comunice mai mult și să explice la ce etapă sunt, pentru că este vorba despre securitatea statului. Înălțimea acestei funcții justifică interesul major al tuturor cetățenilor față de acest subiect, în special în contextul actual pe care îl trăim."

Între timp, în presă au apărut informații precum că Procuratura Generală ar fi cerut detalii de la Serviciul de Informații și Securitate pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești. Ofițerii SIS ar urma să transmită Procuraturii Generală un răspuns, iar ulterior procurorii vor decide dacă pornesc dosarul penal în baza articolului 337 al Codului Penal – „trădare de patrie”. Am solicitat informații în acest sens de la Procuratura Generală. Responsabila pentru comunicare cu mass-media, Violina Moraru, a declarat pentru Jurnal TV că, în prezent, instituția a luat act de informațiile apărute în spațiul public și examinează veridicitatea acestora. Alte detalii nu ne-a oferit.

Potrivit publicației The Insider, Igor Gorgan ar fi colaborat cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse. Jurnaliștii au obținut accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu supraveghetorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care rezultă că primul raporta regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate. După informațiile apărute în presă, Igor Gorgan, care era în ultima perioadă șef al securității Oficiului Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați din Moldova, a fost suspendat din funcție. La fel, Gorgan va fi lipsit de meritele și ordinele militare.

Opinia ta contează. Comentează!