Creangă rămâne în arest
Justiţie 14 august 2024, 20:48 | 420

Șeful Direcției juridice din cadrul Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv. Magistrații Curții de Apel au respins cererea avocaților, privind schimbarea măsurii preventive, arestul. Învinuitul a participat la ședința de judecată prin teleconferință. Dacă va fi găsit vinovat, Creangă riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, spun procurorii. Acesta pledează nevinovat.

Avocatul Gheorghe Ionaș a declarat pentru Jurnal TV că Ion Creangă pledează nevinovat și consideră că măsura nu este întemeiată.

GHEORGHE IONAȘ: "Domnul Creangă în continuare va depune declarații, am convenit că aceste declarații vor fi depuse în situația în care învinuirea va fi una concretizată, dar nu generală cum este la moment. Așteptăm organul de urmărire penală să se clarifice dacă dumnealui a accesat careva informații secrete de stat, deoarece dumnealui așa secrete de stat în ultimii patru ani nu a accesat."

Procurorul de caz, Vitalie Chișca, a pledat în continuare pentru menținerea lui Creangă în arest preventiv pentru a exclude riscurile ca acesta să poată influența sau prejudicia ancheta.

VITALIE CHIȘCA, procuror PCCOCS: "S-a folosit de dreptul său procesual de a nu face declarații la această etapă și pledează nevinovat. Au fost mai multe informații transmise, atât pe suport de hârtie cât și în mod verbal. Informațiile colectate puteau fi folosite în detrimentul intereselor Republicii Moldova."

Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți marți, 30 iulie, pentru 72 de ore, fiind bănuiți de „trădare de patrie” și „complot împotriva Republicii Moldova”. Potrivit procurorilor, începând cu iarna anului 2023, aceștia aveau întrevederi și ofereau sistematic informații asistentului atașatului militar al ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Creangă activa în funcția de șef al direcției Juridice a Parlamentului de aproape 15 ani. Având această funcție, el putea asista la toate ședințele comisiilor parlamentare și avea acces la secretele de stat.

Ion Creangă a fost recrutat de Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Acesta din urmă a fost declarat pe 1 august persona non-grata în Republica Moldova. Potrivit ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, decizia este una neprietenoasă.

Opinia ta contează. Comentează!