În ziua alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de votare
Politic 16 septembrie 2024, 20:05 | 161

Pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului, în străinătate vor fi deschise 234 de secții de votare. Acestea vor activa pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza datelor înregistrării prealabile. Comisia Electorală Centrală a decis organizarea și a 30 de secții de votare în stânga Nistrului.

Urmează ca Ministerul de Externe să identifice localurile secțiilor de votare în corespundere cu condițiile tehnice stabilite de cadrul normativ, precum și să propună persoane în calitate de președinte și secretar al birourilor electorale ale secțiilor de votare. Trei secții de votare vor fi instituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda, care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot „votarea prin corespondență”.

COMUNICATUL CEC: "Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, precum și pentru cei domiciliați în municipiul Bender și în comuna Chițcani, în satele Cremenciug și Gâsca din raionul Căușeni vor fi deschise secții de votare în șase raioane și o secție în municipiul Chișinău."

În scopul asigurării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, Comisia Electorală Centrală face apel către observatorii naționali, observatorii internaționali şi Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral la aceste secții de votare.

Opinia ta contează. Comentează!