Kievul are susținerea altor trei țări
Externe 30 mai 2024, 20:15 | 274

Finlanda, Canada și Polonia au emis declarații separate, spunând că Ucraina își poate folosi armele pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. Ministrul canadian de externe a declarat presei că Ottawa nu se opune Kievului. „Ucraina a fost atacată brutal de Rusia, așa că are dreptul să se apere”, afirmă și reprezentanții guvernului de la Varșovia.

Kievul poate lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Finlanda, deoarece are dreptul la autoapărare conform Cartei ONU, a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, într-un interviu pentru ziarul „Uusi Suomi”.

„Finlanda nu a stabilit nicio restricție specială privind ajutorul acordat Ucrainei, dar presupune că acesta va fi utilizat în conformitate cu dreptul internațional”, a precizat Elina Valtonen.

Problema ca Ucraina să lovească ținte militare în Rusia, folosind arme furnizate de Occident, s-a acutizat după ce reprezentanți ai unor țări, precum Statele Unite și Germania au declarat că se opun din cauza temerilor unei confruntări directe. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut încetarea interdicțiilor aliaților ucraineni care să-i permită Kievului să țintească pe teritoriul rus.

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a declarat miercuri presei că Ottawa nu se opune Kievului privind utilizarea armelor furnizate de Canada pentru a lovi Rusia.

MELANIE JOLY, ministrul canadian de externe: "De ce? Pentru că Rusia nu are linii roșii și iată de ce trebuie să avem o siguranță când vine vorba de apărarea Ucrainei. Așadar, suntem aici să o ajutăm și să arătam, în ciuda a ceea ce se întâmplă, că suntem alături de ucraineni. Canada nu are restricții privind utilizarea armelor de Ucraina și din acest motiv vom continua să lucrăm cu forțele armate ucrainene."

Ministrul adjunct al Apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a declarat la un post de radio că nici Varșovia nu are restricții privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de polonezi. „Ucraina a fost atacată brutal de Rusia, așa că are dreptul să se apere”, a spus el.

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să „neutralizeze” bazele militare, de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Kievul și-a intensificat presiunea asupra aliaților, cerându-le să-i permită să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte militare în Rusia. „Cunoaștem toate zonele în care sunt lansate rachete și avioane de luptă rusești", a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 26 mai. Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat pe 27 mai o declarație în sprijinul aliaților NATO de ridicare a restricțiilor care interzic utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!