Forum dedicat tinerilor la Taraclia
Social 12 septembrie 2024, 21:42 | 739

”Europa suntem noi – noi suntem Europa”. Sub egida acestui slogan, Ambasada Bulgariei la Chișinău a organizat la Taraclia un forum de informare a tinerilor, cu privire la beneficiile integrării țării noastre în Uniunea Europeană. Peste 200 de participanți au avut ocazia să se informeze și să adreseze întrebări spicherilor despre provocările pe care Moldova le are de înfruntat pe calea aderării la UE, dar și despre oportunitățile care le deschide vectorul european. Evenimentul a fost organizat cu susţinerea Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova.

Ambasadoarea Bulgariei la Chișinău, Maya Dobreva, a declarat că tinerii trebuie să se informeze corect și din prima sursă deoarece de ei depinde viitorul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

MAYA DOBREVA, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova: "A fost depășită orice așteptare. Tinerii cunosc multe. Au fost atenți la discuții, au răspuns la întrebările pe care eu personal le-am formulat, iar rezultatul mă motivează și mai mult să continuăm să lucrăm în această direcție. Suntem foarte recunoscători față de ARBOM. Cu siguranță, fără sprijinul Asociației nu am fi reușit să organizăm un asemenea eveniment."

Printre cei trei vorbitori în cadrul forumului de discuții cu tinerii bulgari, veniți din mai multe localități, a fost deputatul Natalia Davidovici, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.

NATALIA DAVIDOVICI, deputat: "Ne așteaptă un viitor frumos, un viitor european, însă trebuie să depunem eforturi cu toţii. Le-am spus şi tinerilor că Uniunea Europeană deja ne acordă o susţinere semnificativă."

Iar ministrul Energiei, Victor Parlicov, le-a vorbit participanților despre beneficiile securității energetice și despre proiectele desfășurate de Uniunea Europeană în Republicii Moldova.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Ne bucurăm că această inițiativă vine din partea Ambasadei Republicii Bulgaria. Au fost unele întrebări foarte usturătoare, inclusiv referitoare la prețurile la energie sau securitate. E important să avem acest dialog."

Președintele Asociației Pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Republica Moldova, Plamen Milanov, a precizat că reuniunile în acest format ar trebuie să fie organizate cu regularitate, mai ales pentru că tinerii sunt forța motrice care poate schimba lucrurile în bine.

PLAMEN MILANOV, președintele ARBOM: "Dacă ei vor avea dorința să schimbe ceva în viețile lor, ei o vor face! Ca de fiecare dată, tinerii sunt motorul tuturor progreselor. Prezența lor la acest forum ne-a stimulat să organizăm următorul eveniment de acest fel cu un număr mult mai mare de participanți."

La finalul forumului, tinerii au putut să participe la un concurs în cadrul căruia au răspuns la 15 întrebări legate de parcursul european al Bulgariei și procesul de aderare a Republicii Moldova la blocul european.

Cinci participanți care au oferit cele mai multe răspunsuri corecte au primit premii din partea organizatorilor.

Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare fiind partener strategic al Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova va susține în continuare inițiativele misiunii diplomatice și va participa activ la implementarea acestora.

Opinia ta contează. Comentează!