Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Luna iunie este una cu multe semnificații istorice. Care au schimbat dramatic soarta poporului nostru și a acestei regiuni a lumii în general. Poate cel mai dramatic eveniment produs în această lună este cel de acum 84 de ani, la 26 iunie 1940, când Basarabia, care se identifica în mare parte cu actualul teritoriu al Republicii Moldova, era ruptă de la România și anexată Uniunii Sovietice.
Totul s-a făcut ca urmare a unei înțelegeri dintre cei mai sângeroși dictaturi pe care i-a dat lumea în secolul trecut, Hitler și Stalin. În istoria învațată de către cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-a spus, în mod absolut fals, că cel de-al Doilea Război Mondial a fost provocat de Germania Nazistă. De fapt, acea uriașă atrocitate a fost opera lui Hitler și Stalin. Declanșată în urma unei înțelegeri denumite pactul Ribbentrop-Molotov, parafată în august 1939 și în urma căreia, cei doi dictatori și-au împărțit zonele de influență în Europa Centrală și de Est. O săptămână mai târziu, Hitler a intrat în Polonia, ocupând jumătate de țară, în timp ce cealaltă jumătate a mers la Stalin.
Ce ține de Basarabia, teritoriu românesc, naziștii și-au manifestat dezinteresul față de regiune, care a fost ocupată de sovietici la 26 iunie 1940, la pachet cu Bucovina de Nord. Trebuie specificat că România a fost nevoită să renunțe la aceste teritorii în urma presiunilor conjugate atât din partea Uniunii Sovietice, cât și a Germaniei Naziste. Adică, și în cazul acesta, am asistat la o operațiune comună a lui Hitler și Stalin. Acest rapt de teritorii a dus ulterior la o serie de drame, crime chiar, de genul primului val de deportări, din iunie 1941, despre care v-am vorbit de curând.
Acesta este adevărul interzis pentru moldoveni în perioada sovietică și care a fost extrem de mult evitat și după independență, din cauza propagandei ruse care e persistat aici și a spălat creierii concetățenilor noștri. Realitate pe care, în continuare, încearcă s-o ascundă sau s-o nege iubitorii de Putin și din adunătura de Moldavskie Ivanî.
Este însă foarte important să cunoaștem aceste realități. Să le facem cunoscute la cât mai multă lume. Mai ales în această perioadă, când Putin, exact după modelul idolului său Stalin, încearcă din nou să redefinească granițele Europei, provocând cel mai sângeros conflict din Europa după al Doilea Război Mondial. Marea diferență, din fericire, e că Putin nu și-a găsit un Hitler în Europa, un dictator care să sufere de aceleași apucături bolnave și cu care să împartă continentul. Pentru că, pactul dintre Stalin și Hitler, a provocat moartea a zeci de milioane de oameni în cel De-al Doilea Război Mondial.
Din fericire, Europa, trecută prin acel război care aproape a distrus continentul, a apucat-o atunci pe calea păcii, civilizației, solidarității, colaborării, prieteniei. Așa au apărut Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, două structuri ce au reușit să păstreze aceste valori. Valori ce sunt însă astăzi amenințate de ruși, care în timp ce vestul Europei se ocupa de promovarea lor, ei țineau tot estul sub teroare, dictatură, sărăcie și propagandă. În entități precum Uniunea Sovietică sau republicile socialiste din Europa de Est. Rând pe rând, după 1990, aceste republici au început și ele să îmbrățișeze valorile europene și să se elibereze se sub jugul dictaturii. Așa au ajuns Polonia, statele baltice, România și alte țări din regiune în Uniunea Europeană și NATO. Și astăzi sunt mult mai bogate, libere și civilizate decât statele care încă nu au ajuns în NATO și UE. Și incomparabil peste Rusia.
Iar barbarii din est, cei care s-au opus întotdeauna acestor valori, au declanșat războiul din Ucraina tocmai pentru a împiedica țara vecină, dar la pachet și pe noi, să ajungem în acest areal al păcii și libertății. Pentru că, odată ajunse la granițele lor, aceste valori, mai devreme sau mai târziu, ar fi pătruns și în Rusia. La fel cum au cuprins și fostul lagăr ex-socialist.
V-am mai spus-o și altă dată. Istoria se repetă dacă nu este bine studiată și nu se învață lecțiile potrivite din ea. Haideți să ne uităm mai bine în istorie, să le-o spunem și celor mai puțin informați și să învățăm din ea. Ca într-un final să facem și noi alegerea corectă.