Copil maltratat de propria mamă
Social 20 noiembrie 2024, 20:23 | 153

În spațiul public au apărut imagini video în care este surprinsă o femeie care își lovește extrem de violent copila de doar un an și două luni. Poliția a fost sesizată de tatăl fetei, iar oamenii legii au pornit o anchetă penală. Acum copila se afla în afara oricărui pericol, iar mama nu are voie să se apropie de fiică timp de 90 de zile. Femeia urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric. Atenție! Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Poliția transmite că tatăl copilei a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetei și a sesizat agresivitatea mamei față de acesta. În aceste condiții, bărbatul a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul femeii care a înregistrat ce se întâmpla în camera copilei de un an. A instalat în încăpere și o cameră video.

Poliția Republicii Moldova: "Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată, a anunțat Poliția. Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina cazul și pentru a oferi asistența necesară. Totodată, a fost solicitată intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și micuța au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde li s-a oferit tot sprijinul necesar."

Ulterior, fata a fost plasată într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei a fost emisă de către Judecătoria Chișinău, sediul Centru, o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile. Mai mult, poliția a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, a declarat, după ședința Guvernului, ministrul de Interne Daniela Misail-Nichitin.

DANILEA MISAIL-NICHITIN, ministrul de Interne: "Orice formă de abuz față de copii este o încălcare gravă, iar autoritățile trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura bunăstarea copilului. Se investighează și vor fi evaluate toate riscurile, atât din punct de vedere al vulnerabilităților pe care le are mama, dar și din punct de vedere al serviciilor necesare pentru consiliere și asistență pentru copil și membrii familiei acestuia."

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că fata este în afara oricărui pericol, iar starea de sănătate a copilei nu este una gravă.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric. Vreau să informez pe această cale în special familiile, deoarece toate depresiile post-natale care se pot întâmpla țin de capacitatea de a observa schimbări în comportamentul mămicilor. Adresarea noastră este către membrii familiei. Să fie foarte atenți. De asemenea, lucrăm și cu medicii de familie, pentru că ei lucrează cu acești oameni și pot observa schimbări în comportamentul lor."

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a fost întrebat dacă mama copilului ar putea fi lipsită de drepturile părintești.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Avem proceduri și protocoale care determină care este riscul la care este supus copilul, situația din gospodărie și atunci comisia multidisciplinară decide dacă copilul trebuie să fie plasat în regim de plasament de urgență. Ulterior, se investighează și se întocmește un management de caz pentru a stabili dacă copilul urmează să fie îngrijit în afara familiei pe un termen mai îndelungat și deja se purcede la procedura de decădere în drepturi."

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la începutul anului curent, în sistemul de monitorizare erau înregistrați 2.700 de copii, iar în prezent cifra a crescut până la aproximativ 12.000 de copii.

Opinia ta contează. Comentează!