Vor fi audiați ca martori în instanță
Justiţie 31 mai 2024, 19:52 | 1116

Maia Sandu, Dorin Recean și alți foști miniștri în Guvernul condus de Iurie Leancă vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a acceptat drept probe înregistrările video din timpul ședinței de Guvern, la care s-a votat concesionarea aerogării. Etapa de ședințe preliminare în acest dosar a durat un an. Cercetarea judecătorească începe pe 14 iunie.

Fostul premier Iurie Leancă s-a arătat mulțumit. El consideră că foștii săi colegi din executiv trebuie să răspundă în fața instanței de ce s-au ghidat atunci, în 2013, când au votat pentru concesionarea Aeroportului. El ar fi susținut această decizie pe motiv că pista aeroportului era deteriorată și exista riscul ca aerogara să-și piardă licența.

IURIE LEANCĂ, fost prim ministru: "Am considerat că este absolut important să se știe de ce argumente s-au ghidat ei atunci când au votat. Au fost imixtiuni sau nu, din partea mea sau a altor colegi sau a actor factori din partea Guvernului. Mă bucur că se vor prezenta."

VALERIU LAZĂR, fost ministru al Economiei: "Nu vreau să speculez, vom vedea încheierea, partea de argumentare și atunci vom decide cum vom proceda."

Procurorul de caz, Victor Muntean, a refuzat să-și expună poziția la acest subiect.

VICTOR MUNTEAN, procuror: "Faceți o solicitare la serviciul de presă și vom răspunde la toate întrebările."

Consilierul prezidențial Adrian Băluțel afirmă că Maia Sandu, care era ministrul Educației în Guvernul Leancă, nu a votat în 2013 pentru concesionarea aerogării , iar ceea ce se întâmplă acum este „un circ al corupților”.

DECLARAȚIILE LUI ADRIAN BĂLUȚEL: "Maia Sandu nu a votat concesionarea aeroportului către Avia Invest și a spus acest lucru de nenumărate ori - fapt ce poate fi probat ușor din înregistrarea video a ședinței de guvern. Mai mult de atât, Maia Sandu a solicitat sancționarea tuturor celor care au „oferit” abuziv Aeroportul Chișinău grupului Șor. Ce are loc acum este un circ al corupților cu scopul de a ascunde adevărul."

Potrivit anchetei, concesionarea Aeroportului în interesul grupării criminale conduse de Ilan Șor a prejudiciat statul cu 392 milioane de lei. Toți cei opt inculpați pledează nevinovați, iar avocații spun că nu le este clar cum a fost formată suma prejudiciului.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020 a început procedura de reziliere a contractului de concesionare. Potrivit autorităților, concesionarul nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani. În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a susținut printr-o decizie definitivă rezilierea contractului și aeroportul a revenit în proprietatea statului.

Opinia ta contează. Comentează!