„Criptorepublica”, Anchetă La Tiraspol
Economic 8 aprilie 2019, 20:46 | 3703

Afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană este gestionată și controlată de holdingul Sheriff, proprietate a oligarhului local Victor Gușan. Producerea de criptovalută aduce bani la bugetul regiunii şi menţine regimul de la Tiraspol, în timp ce datoria Moldovagaz către Gazprom a trecut de şapte miliarde de dolari. Sunt concluziile unei investigaţii jurnalistice, pe care au făcut-o redactorul-şef adjunct al publicaţiei Jurnal de Chişinău, Ilie Gulca, și ziaristul Mădălin Necşuţu, din București. Cei doi au mers la Tiraspol, la una dintre cele 10 ferme de mining.

Cei doi jurnalişti au mers în regiunea transnistreană ca să se întâlnească şi să discute cu principalul personaj al afacerii, Veaceslav Cernikevici, directorul firmei Tehnopark, o companie de stat fondată de regimul de la Tiraspol.

Ilie Gulca spune că au fost trimişi la o altă adresă, ca să discute cu Andrei Betanov, şeful Agenției de Investiții a regiunii transnistrene. Betanov s-a oferit să le fie ghid pe teritoriul uneia dintre fermele de criptomonede.

Pe teritoriul fermei de criptomonede, câteva mii de computere sunt îngrămădite în șapte containere lungi, de circa 10 metri fiecare. Fiecare container vine echipat complet cu computerele necesare mining-ului. Potrivit lui Andrei Betanov, calculatoarele minează zi și noapte. Mai mult, oricine vrea să investească în producerea de criptovalută în Transnistria trebuie să ajungă mai întâi la Tehnopark. Această companie de stat intermediază vânzarea de curent electric produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, deținută de compania rusească Inter-Rao, și centrala Sheriff-ului, Tirotex-Energo. Acestea funcționează pe gazul rusesc pe care îl furnizează Moldovagaz, pe datorie, în stânga Nistrului. Tehnopark-ul vinde energie electrică producătorilor de criptovalută. E vorba de două companii care controlează zece ferme de mining - GoWeb International şi Tirastel.

Obiectivul principal al Tiraspol-ului este este să vândă energie electrică producătorilor de criptpvalută și să colecteze impozite, le-a explicat Betanov jurnaliştilor.

Potrivit investigaţiei realizate de cei doi jurnalişti, toate cele zece ferme de mining din regiunea transnistreană consumă un volum uriaş de curent electric, cât toate blocurile de locuit din Chişinău. Şi aici este cea mai mare problemă, remarcă expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat. Consumul de gaz rusesc pentru producerea energiei electrice a crescut enorm în regiunea transnistreană, iar datoria este pusă pe seama Moldovagaz. Aceasta depăşeşte, în prezent, cifra de şapte miliarde de dolari.

Sergiu Tofilat spune că schema financiară din stânga Nistrului a fost creată cu complicitatea autorităţilor de la Chişinău.

Jurnal TV a scris în februarie 2018 că patru angajaţi ai Serviciului Vamal şi un broker au fost arestați pentru faptul că ar fi permis introducerea frauduloasă a aparatajului pentru producerea de criptovalută în regiunea transnistreană. În prezent, majoritatea celor implicați au fost scoși de sub urmărire penală, cu excepția brokerului Alexandru Ciornâi, învinuit de contrabandă și organizarea unui grup criminal. Ciornâi este administrator al Impex-Depozit SRL, companie care păstrează marfa importată în zona de control vamal a Aeroportului Internațional Chișinău. Același Ciornîi a figurat ca proprietar al unui imobil devenit mai târziu proprietate a lui Ilan Șor. Solicitat să vorbească despre relațiile sale cu Șor, acesta a refuzat. În ce îi privește pe ceilalți figuranți ai acestei cauze, inclusiv Marcel Pulbere, procurorul de caz, Lilian Rudei, a declarat - cităm "Sunt curați ca lacrima", precizând că au fost scoși de sub urmărire penală. Într-o investigaţie realizată de Jurnal TV în noiemebrie 2018 se arăta că Marcel Pulbere ar fi unul dintre supraveghetorii şi colectorii de bani necontabilizați din Vamă, însărcinat cu transmiterea acestora către şeful PD, Vladimir Plahotniuc. Pulbere a refuzat să discute cu reporterii Jurnal TV, iar purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că nu cunoaşte dacă Vladimir Plahotniuc are vreo relaţie cu Marcel Pulbere. Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului a declarat într-un răspuns pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova că "activitatea de mining din Transnistria se află sub atenta supraveghere a autorităților de resort de la Chișinău".

Opinia ta contează. Comentează!