Mai mulți angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune se arată nemulțumiți de activiatea noului director Viorel Sochircă
Politic 4 decembrie 2024, 16:27 | 211

Două comisii disciplinare vor examina situația creată la Inspectoratul Național de Probațiune, ai cărui angajați se artă nemulțumiți de activitatea noului director, Viorel Sochircă, numit în funcție în vara acestui an. Angajații INP se arată indignați și de noul proiect de reorganizare a instituției, aprobat în luna septembrie de Guvern. „Suntem în imposibilitatea de a ne exercita atribuțiile profesionale”, afirmă reclamanții.

VITALIE RENIȚĂ, șef al Serviciului juridic: "Proiectul care a fost elaborat de Ministerul Justiției nu a fost consultat cu Inspectoratul Național de Probațiune. Chiar dacă noi am remis mai multe avize cu recomandări, inclusiv despre problemele care au fost identificate, am fost ignorați."

Inspectoratul Național de Probațiune se află, din luna septembrie, în proces de reorganizare. Potrivit angajaților, la elaborarea organigramei aprobată de către directorul actual al instituției, Viorel Sochircă, nu s-au luat în calcul și propunerile celor din subordine. Potrivit proiectului de reorganizare, 12 birouri de probațiune din teritoriu vor fi lichidate, fapt ce, în opinia reclamanților, va crea doar dezavantaje. Printre riscuri ar fi cheltuielile suplimentare la eliberarea din funcție a angajaților INP, costuri mari de deplasare la și de la locul de muncă pentru angajații birourilor de probațiune raionale ce urmează a fi absorbite, dar și suprasolicitarea unor instanțe cu examinarea demersurilor.

VITALIE RENIȚĂ, șef al Serviciului juridic: "Din din numărul de 38 de birouri care se află în fiecare subdiviziune teritorială se vor reduce la 26. Astfel, 12 birouri urmează a fi lichidate. Este o incertitudine ce ține de acești angajați. În al doilea rând, vorbim și despre aparatul central, care la fel suportă o reorganizare majoră. Nu s-a ținut cont de sarcinile referitor la fiecare angajat și atribuțiile astfel încât să fie acoperite toate necesitățile instituțiilor. Se reduce numărul angajaților din instituțiile de profil cu reducerea numărului de angajați. Respectiv, sarcinile vor crește."

Sunt anunțate abateri și în procesul de achiziții și dotare a Inspectoratului Național de Probațiune cu brățările de monitorizare electronică.

NICOLAE FURTUNĂ, şeful Direcției monitorizare electronică: "În prezent, unica problemă care există la direcția monitorizare a INP este lipsa și insuficiența stocului de echipamente de monitorizare electronică. Starea echipamentelor de monitorizare electronică achiziționate în 2019-2020, evident că starea lor de la an la an degradează. Stocul limită ar fi plus 30-35 de procente. Stringent ar fi nevoie măcar de o sută de echipamente."

Potrivit lui Nicolae Furtună, din cauza lipsei inventarului, nu pot fi puse în aplicare 59 de ordonanțe de protecție, opt mandate privind măsura preventivă-arestul la domiciliu, două cazuri de control judiciar, trei demersuri privind monitorizarea electronică a subiecților de probațiune și 13 demersuri privind deplasarea fără escortă a deținuților.

NICOLAE FURTUNĂ, şeful Direcției monitorizare electronică: "Zilnic suntem telefonați de instanță și de către procurori și ne spun că au la mână mandatul de arestare, dar nu pot aplica măsura preventivă căci le luăm la rând, care vin primele. Asta este."

Reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune au cerut, într-o scrisoare, intervenția prim-ministrului Dorin Recean. Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne-a declarat că au fost formate două comisii disciplinare, care verifică activitatea și managementul instituției vizate.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Comisiile disciplinare lucrează și la încheierea acestor comisii urmează să luăm și alte decizii administrative legate de activitatea unor funcționari particulari sau manageri din cadrul instituției. TAIE ÎNTREBAREA Inclusiv pot fi discutate și anumite remanieri în cazul în care abaterile disciplinare care vor fi constatate vor avea gravitatea corespunzătoare. Există legea care califică de fiecare dată aceste subiecte."

Ce spun alți angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune, dar și care este replica șefului instituției, urmăriți în următoarele buletine de știri.

Opinia ta contează. Comentează!