Post Scriptum cu Alex Cozer: Judecători sancționați internațional

Societatea georgiană a fost ieri zguduită de un anunț al departamentului american de stat în legătură cu sancționarea a 4 judecători importanți de la Tbilisi, acuzați de acte grave de corupție și servilism în favoarea partidului aflat la guvernare. Sub sancțiuni au intrat șeful Consiliului Suprem al Magistraturii, șeful Curții de apel, fostul șef al Curții de apel Tbilisi și un actual judecător al aceleiași instanțe.

Cei 4 judecători georgieni sunt considerați printre cei mai importanți actori ai sistemului de justiție de la Tbilisi și au fost acuzați în repetate rânduri de presa independentă de acolo și de către societatea civilă de numeroase acte de corupție și favoritism pentru formațiunea aflată la guvernare – Visul Georgian.

Cu alte cuvinte, cei 4 judecători reprezintă cam ce erau altă dată pe la Chișinău alde Poalelungi, Druță, Sternioală sau Clima. Practic, aceștia asigură capturarea justiției în favoarea actualului regim de la Tbilisi, așa cum se întâmpla altă dată la Chișinău.

Este o premieră când Washingtonul impune sancțiuni unor funcționari atât de importanți de la Tbilisi și pentru prima dată când acestea vizează judecători. O premieră care mie mi-a dat speranțe că ar putea fi aplicată, de ce nu?, și la Chișinău. Acolo unde justiția mereu a fost calificată drept chiar și mai coruptă decât cea de la Tbilisi.

I-am pomenit mai sus pe alde Poalelungi, Druță, Sternioală sau Clima. Figuri odioase ale justiției patriei, care au slujit cu râvnă regimul Plahotniuc, punând serios umărul la capturarea statului. Iar în schimb au devenit putred de bogați, asigurându-și o vieți de nababi.

Din păcate, acești indivizi, la fel ca mulți alții care s-au numărat printre cei care serveau regimul lui Plahotniuc, sunt în continuare bine-mersi. În cazurile lor, totul s-a limitat la plecări din sistem sau maximum niște dosare penale peste care s-a așternut praful.

Alții, din linia a 2-a, continuă să se afle în sistem și să tranzacționeze justiție. Iar în această perioadă fac tot posibilul pentru a bloca orice tentativă de reformă și a schimba ceva în acest sistem putred de corupt.

La cum au decurs lucrurile în justiția patriei în cei 4 ani fără de Plahotniuc, este evident că acest sistem nu doar că nu se poate autocurăța. Ba din contra, aidoma unei mafii bine organizate, membrii acesteia se acoperă unii pe alții. Pentru că în continuare, nici măcar un judecător nu a ajuns să fie condamnat definitiv pentru faptele sale. Și asta în țara în care justiția este evaluată drept printre cele mai corupte din lume.

Situația nu este diferită nici în cazul procurorilor. Nici acolo nu avem nicio condamnare definitivă în vreun caz cu adevărat serios.

Așadar, nu ar fi rău ca Statele Unite sau Uniunea Europeană, după modelul aplicat în cazul Georgiei, să ia în considerare aplicarea de sancțiuni și în cazul judecătorilor sau procurorilor. Pentru că Plahotniuc, Șor, cei care au fost deja supuși sancțiunilor americane și britanice, nu ar fi putut face nimic fără complicitatea celor care au făcut sau încă mai fac parte din sistemul moldovenesc de justiție. Din grupările criminale ale acestora fac parte foști sau actuali judecători și procurori. Iar în condițiile în care statul Republica Moldova eșuează în a-i pedepsi, una dintre soluții ar fi sancționarea lor la nivel internațional.

Pentru că dacă ar fi lipsiți de dreptul de a circula liber în lumea civilizată, dacă li s-ar aplica interdicții la a mai face tranzacții bancare, atunci cu siguranță viața acestora ar deveni mult mai grea. Dar, mult mai important, acesta ar fi un semnal pentru ceilalți membri ai sistemului, că dacă aici, pe loc, ei își acoperă crimele unii altora, măcar vor avea probleme în afară. Dacă figurile odioase ale justiției moldovenești vor fi arătate cu degetul de către partenerii de dezvoltare, poate măcar atunci se vor declanșa unele procese și aici.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!