Post Scriptum cu Alex Cozer: Primesc bani de la un stat criminal

În ediția de ieri de Post Scriptum vă spuneam că, în condițiile în care Rusia alocă 500 de milioane de dolari zilnic pentru războiul din Ucraina, nu ar reprezenta nicio problemă pentru Putin să aloce 1% din această sumă, adică 5 milioane, și pentru războiul său hibrid împotriva Republicii Moldova. Și-ar aloca și mai mult dac-ar putea, iar o parte din banii murdari nu ar fi blocați de autorități. Iată însă că am aflat astăzi, de la Poliție și Procuratura Anticorupție, că doar în luna septembrie, Putin, prin intermediul grupului criminal al lui Șor, a introdus în Republica Moldova 15 milioane de euro. Care este scopul acestor bani? Crearea și dezvoltarea rețelei care să pertubre desfășurarea liberă și corectă a scrutinelor din 20 octombrie și influențarea cât mai puternică a rezultatelor finale ale alegerilor.

Cel puțin 3 candidați aflați deja în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale sunt susținuți de Șor. El le-a colectat semnăturile, el le-a furnizat oameni pentru lansările în campanie, el le trimite activiști la așa-zisele întâlniri cu alegătorii și tot el este cel care îi finanțează. Șeful poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că autoritățile cunosc cine sunt acești candidați și că urmează probele să ajungă și la Comisia Electorală Centrală.

Nu știu cât de eficient va fi acest lucru, în condițiile în care Șor știe că poate păți la fel ca în alegerile locale din Bălți, acolo unde toți candidații afiliați mai mult sau mai puțin direct cu el au fost excluși din alegeri. De aia nu va fi nicio surpriză pentru el și aripa kremlinistă care-l susține să se întâmple la fel și acum. Iar miza să se pună pe un al 4-lea candidat, pe care, cel puțin acum, nu l-a susținut direct.

Ce este extrem de grav și trist e că indivizi și individe care se asociază direct cu cel mai mare escroc pe care l-a dat vreodată Republica Moldova, care sunt finanțați de el și mizează pe voturile din rețeaua sa, sunt candidați deja oficiali la funcția de președinte al țării. În plus, acești oameni care au fost acceptați în cursa pentru funcția supremă în stat primesc bani și sunt susținuți pe toate căile de către un stat criminal, care a ucis sute de mii de oameni în Ucraina și care ar trata la fel și Republica Moldova, în momentul în care țara vecină ar cădea.

Și sancțiunile pentru acești trădători de patrie nu ar trebui să se limiteze doar la excluderea din alegeri. Ci să fie unele mult, mult mai dure! Inclusiv pedepse pentru trădare de patrie.

Dincolo însă de scrutinul prezidențial, trebuie să înțelegem, iar acesta este un lucru asupra căruia eu insist demult, miza nr.1 a lui Șor și rușilor este referendumul. Pe care vor face tot posibilul să-l invalideze și pentru care își și construiesc vasta rețea. Cel puțin 130 de mii de oameni, potrivit poliției, au fost deja racolați în rețea și au primit bani pentru a vota la 20 octombrie așa cum li se va indica.

Dar, nici măcar nu se încheie totul aici. Dincolo de Șor și cele 15 milioane de euro alocate în septembrie pentru rețeaua și candidații săi, Putin mai are la Chișinău încă cel puțin o miză. Cu care se lucrează însă mult mai subtil și atent.

Șor a fost mereu, în ultimii 3 ani, utilizat pe post de vârf de lance. El a fost asociat direct cu Moscova și nimeni nu a ascuns nici într-un fel asta. Practic a fost și este momeala pe care să ne focusăm noi toată atenția.

Mult mai periculoși, din punctul meu de vedere, sunt cei pe care Kremlinul nu și-i asumă direct și care, cel puțin declarativ, se disociază și ei oarecum de Moscova. Dar care și reprezintă, de fapt, principala miză a Rusiei în cadrul alegerilor prezidențiale. Acolo trebuie să fim extrem de atenți și să facem diferențele.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova încă reușește să păstreze pacea

2 octombrie 2024, 21:23

Cea mai mare realizare a Republicii Moldova în ultimii 2 ani și jumătate e că...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campanie cu mesaje alarmiste

26 septembrie 2024, 20:35

„Moldova rămâne fără oameni! Tinerii fug din țară! În ritmul acesta, vom rămâne...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dacă nu acum, atunci niciodată

24 septembrie 2024, 20:56

„Poate că e bine să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu acum. Pentru că nu suntem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ocazii ratate de-a lungul timpului

19 septembrie 2024, 20:27

La mijlocul anilor ’90, Republica Moldova a făcut una dintre cele mai mari greșeli...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Opinia ta contează. Comentează!