CSM a aprobat cererile de demisie ale judecătorilor Ion Druță și Oleg Sternioală
Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi cererile de eliberare din funcție depuse de judecătorii Curții Supreme de Justiție Ion Druță și Oleg Sternioală, cercetați penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pentru demisia celor doi au votat şapte membri ai CSM. Tot astăzi au fost numiți în funcție 31 de judecători, printre care și Gheorghe Balan, fost șef interimar al Inspectoratului General al Poliției în perioada Guvernului Maia Sandu.
Ion Druță și Oleg Sternioală au depus cererile de demisie în Parlament, după ce au declarat de mai multe ori că nu recunosc legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. Anterior, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, ne-a declarat că acest lucru înseamnă o încălcare de procedură. Cererile de eliberare din funcție urmau să fie depuse mai întâi la Consiliu.
Ion Druță și Oleg Sternioală nu au fost la ședința CSM. Ambii sunt cercetați penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Druță a fost reținut la începutul lunii octombrie, iar în prezent se află sub control judiciar. Pe imobilele și mașinile sale, care ar valora 12,8 milioane de lei, este pus sechestru. Iar Oleg Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie pentru 72 de ore. Mai apoi, însă, instanța de judecată a respins demersul procurorilor, care cereau arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Ancheta vrea să afle din ce surse Sternioală și-a cumpărat bunuri de lux în valoare de aproape 14 milioane de lei, în condițiile în care în perioada de referință el și familia sa au obținut venituri de șapte milioane de lei. Tot astăzi, prin decretul șefului statului, Igor Dodon, 31 de judecători au fost numiți în funcție pe un termen de cinci ani. Ei au și depus jurământul.
În sistemul judecătoresc a revenit și Gheorghe Balan, care a fost șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției în timpul Guvernului Maia Sandu și unul dintre cei care a criticat situația din domeniu în perioada guvernării Partidului Democrat. El fusese demis din funcția de judecător pe motiv că ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului, dar și pentru implicare în activitățile politice ale Platformei DA. Gheorghe Balan va activa la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.