La Chișinău se desfășoară cea de-a II-a ediție a Forumului Economic Internațional
La Chișinău se desfășoară cea de-a II-a ediție a Forumului Economic Internațional. Timp de două zile, oameni de afaceri, investitori, experți și lideri de opinie din mai multe țări europene vor face schimb de idei pentru a crea parteneriate viabile în Republica Moldova. Astăzi se discută despre dezvoltarea orașelor inteligente, tehnologia informațională, industria alimentară și energia regenerabilă.
MIRCEA CRĂCIUN, om de afaceri din Cluj-Napoca: "Am fost plăcut surprins de felul în care Republica Moldova, la nivel instituțional, a reușit să ne primească și felul în care sau mișcat lucrurile din punct de vedere birocratic. Pot spune că în unele situații este mult peste țările europene unde am avut experiențe."
Antreprenorul din Germania, Artur Grasberger, cu afaceri în domeniul IT la Bălți și Chișinău, spune că a fost interesat să le ofere tinerilor din Republica Moldova posibilitatea de a munci acasă.
ARTUR GRASBERGER, investitor german: "Continuăm să investim cel mai mult în oameni, echipament și infrastructură. Oferim locuri de muncă, de acasă și din oficiu, în domeniul IT, programare și design. Pentru noi acest lucru este foarte important, deoarece putem să oferim locuri de muncă în Republica Moldova. În loc să plece, oamenii pot rămâne aici, în această țară frumoasă."
Cel de-al doilea forum economic organizat la Chişinău se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României. Prezent la eveniment, Principele Radu a evidențiat sprijinul necondiționat pe care Bucureștiul îl acordă Chișinăului. Acesta a declarat că performanța se face doar prin educație.
PRINCIPELE RADU, Alteța Sa Regală: "Acești oameni de afacere sunt împreună cu studenții și cu profesorii universităților tehnice și economice, atât din România, cât și din Republica Moldova. Această familie universitară este de fapt cheia succesului, fiind că ei îi pregătesc pe cei care mâine vor ști să facă față altor probleme care vor apărea."
Potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, Republica Moldova a implementat un șir de reforme importante, apreciate de către unii investitori străini.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: "În contextul regional evident că trebuie să arătăm mult mai mare deschidere și mai mult dinamism, ceea cu ce ne-am și ocupat. Doar în anul trecut am eliminat bariere care sunt comparabile cu 0,5 procente din PIB. Aceasta este imensitatea de birocrație cu care se ciocneau antreprenorii. Despre digitalizare am mai spus, suntem cu siguranță un lider regional la acest capitol cu 51% din toate serviciile pentru antreprenori deja digitalizate."
Pentru a stimula investițiile, este nevoie de un dialog între autorități și mediul de afaceri, afirmă guvernatorul BNM, Anca Dragu.
ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Faptul că este încă o zi în care stăm față în față - mediul economic, autoritățile și piața financiară înseamnă un foarte mare pas înainte. Noi răspundem întrebărilor, iar din punctul meu de vedere ca guvernator al BNM, dau asigurări mediului de afaceri că, sistemul bancar este unul solid și robust, iar principalul obiectiv al Băncii Naționale este obiectivul de păstrare a stabilității prețurilor, unul la care ținem foarte mult."
Evenimentul este organizat de International Business Society și susținut de familia regală a României.