Accize mai mari, fără „Discriminare”
Produsele din tutun încălzit, care au intrat în vizorul comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară, vor fi reglementate mai aspru şi în Republica Moldova. Decizia a fost luată la şedinţa de azi a Consiliului Național Coordonator pentru Controlul Tutunului. Asta după ce, în 2017, guvernarea a votat unele modificări la Legea Antitutun, astfel ca dispozitivele noi de pe piaţa să beneficieze de un şir de privilegii faţă de ţigările obişnuite, inclusiv de accizare redusă. Acum, ar urma ca accizele să crească pentru toate tipurile de ţigări cu aproximativ 20 la sută.
Expertul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate Ghenadie Ţurcanu a făcut trimitere la convenţia-cadru, care a stat la baza Legii privind produsele din tutun, şi care a fost încălcată în urma modificărilor legislative operate în ultimii doi ani.
Ghenadie Ţurcanu atenţionează că tinerii sunt expuşi cel mai mult riscului de a consuma produse din tutun încălzit.
Expertul spune că atenţionările comisarului european pentru Sănătate nu trebuie să fie neglijate.
Vicepreşedinta Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, a atenţionat că sunt folosite unele tertipuri în legislaţie în beneficiul industriei tutunului chiar de către funcţionarii care ar trebui să aibă grijă de sănătatea publică.
De partea cealaltă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii recunoaşte că există o problemă în reglementarea produselor din tutun încălzit şi spune că legislaţia va fi modificată.
Mai mult, Ion Şalaru a insistat către Guvern ca noile produse din tutun să fie taxate la fel ca şi ţigările convenţionale.
Ion Şalaru a mai atras atenţia că încasările la buget au scăzut ca urmare a faptului că cel puţin cinci la sută dintre fumătorii clasici au migrat către consumul de tutun încălzit, iar acesta este taxat cu sume mai mici faţă de ţigările tradiţionale. Reprezentantul Ministerului Finanţelor spune că vor fi luate măsuri, doar că în anul... 2020.
În privinţa încasărilor reduse la buget de pe urma accizelor la ţigări, funcţionarul spune că scăderea e mult mai mare decât cea pusă pe seama noilor produse din tutun, şi anume de 30 la sută.
Mai mult, accizele ar urma să crească nu doar pentru produsele din tutun încălzit, ci pentru toate tipurile de ţigări.
La finalul şedinţei s-a decis ca, până în trimestrul al treilea al acestui an, Ministerul Sănătăţii să vină cu propuneri la proiectul de modificare a legislaţiei, cu includerea aspectelor de reglementare a produselor noi din tutun care nu arde. Amintim că dispozitivele de încălzire a tutunului au intrat pe piața noastră după ce deputații au votat, în 2017, la pachet cu alte documente, modificări la Legea Antitutun. Schimbările au fost propuse atunci de către deputatul PD Corneliu Dudnic. Într-un mesaj remis redacției SănătateINFO.md, el a lăsat să se înțeleagă că ar fi propus modificările la solicitarea liderului său de partid, Vladimir Plahotniuc.