Post Scriptum cu Alex Cozer: UE ajută, din nou, Moldova

Guvernul a anunțat acum câteva zile că Republica Moldova va mai beneficia, în această iarnă, de un grant din partea Comisiei Europene în valoare de 105 milioane de euro. Banii vor merge pentru a trece mai ușor și de această iarnă. Pentru compensații în facturi la energie și gaze naturale. În ultimii 2 ani, suma granturilor acordate de către Uniunea Europeană țării noastre, doar pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, se ridică la 240 de milioane de euro. Ăștia sunt doar bani proveniți de la Bruxelles. Pentru că, în paralel, alte state europene au oferit granturi generoase pentru a trece mai ușor de criza energetică.

Sunt bani nerambursabili, fără de care nu ne-am fi descurcat în fața șantajului energetic rusesc. Iar aici trebuie să adăugăm și susținerea logistică pentru a identifica noi surse de aprovozionare cu gaze și curent electric.

În total, susținerea financiară europeană pentru Moldova, în ultimii 2 ani, depășește 1 miliard de euro. Bani care au mers, pe lângă depășirea crizei energetice, la construcție de drumuri, reparație de școli și grădinițe, construcții de apeducte și canalizare, iluminat public, la susținerea directă a cetățenilor.

Tot săptămâna aceasta, de la Bruxelles a mai venit o veste excelentă pentru noi. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE trebuie să înceapă negocierile de aderare cu țara noastră până la sfârșitul acestui an.

Ne bucurăm de o susținere politică și economică fără precedent din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, amețiți de știri false și propagandă rusească, o bună parte din cetățeni încă refuză să înțeleagă că singura cale pentru țara noastră este intrarea în familia europeană. Și cred că Rusia ne-ar fi partener comercial sau că ne-ar ajuta cu ceva.

Moldova deja își exportă 70% din produse în Uniunea Europeană. În timp ce ponderea pieței ruse a scăzut sub 5%. În timp ce UE ne acordă miliarde pentru a ne susține, rușii ne șantajează că ne lasă fără gaze și fără curent și ne solicită datorii inventate. Un bănuț nu a fost oferit de Moscova Moldovei, oficial, în ultimii 20 de ani. În schimb am avut politicieni plătiți de ruși pentru a le face jocurile și a ne destabiliza țara. Militari aflați ilegal în stânga Nistrului și spioni cu duiumul la Chișinău. Și multă, multă propagandă și dezinformare.

În prezent, Uniunea Europeană reprezintă cea mai mare piață de desfacere a lumii. Peste 15% din Produsul Intern Brut global este format de țările UE. A cărei populație se apropie de 500 de milioane de locuitori. Rusia, cu 140 de milioane de locuitori, nu reprezintă nici măcar 2% din economia globală.

Țările Uniunii Europene sunt etaloane globale nu doar la capitolele prosperitate și dezvoltare economică, ci și la cultură, democrație, protejarea drepturilor omului. Aici, cu Rusia, comparație nici nu poate exista.

7 din cele mai vizitate țări din lume de către turiști sunt membre ale UE. Și, nu-i așa, cât de fermecătoare sunt Franța, Spania, Italia sau Austria și câte locuri superbe pot fi văzute în aceste țări?

Iar țările care au aderat la Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani au progresat enorm. Spre exemplu, Produsul Intern Brut al României a crescut de 4 ori din momentul aderării.

Dacă la momentul aderării, România avea doar 100 de km de autostradă, astăzi are peste 1000. Iar în următorii 6 ani se preconizează să fie dați în exploatare încă peste 1000 de km de autostrăzi. În proporție covârșitoare, aceste drumuri sunt realizate din bani europeni.

Chiar și România, una dintre cele mai sărace țări membre UE, astăzi are un Produs Intern Brut pe cap de locuitor mai mare decât al Rusiei.

Iar această, prieteni, este realitatea. Sunt lucruri pe care le puteți vedea și simți singuri. Vă bucurați de ele chiar aici, aproape, în România. Sau mai departe, în Spania sau Franța. Și de care începem să beneficiem și noi, datorită deschiderii pe care o are Occidentul față de Moldova. Sunt realități pe care trebuie să le înțelegeți și transmiteți mai departe. Deoarece calea noastră firească este una singură, în rândurile lumii civilizate și prospere.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Lumea își decide viitorul

18 februarie 2025, 21:10

Lumea își decide viitorul chiar în aceste momente. După 3 ani de război crâncen...

Post scriptum cu Alex Cozer: Drone rusești au explodat în Moldova

13 februarie 2025, 21:17

Două drone rusești au explodat pe teritoriul Republicii Moldova. Da, de data...

Post scriptum cu Alex Cozer: Scheme obscure în stânga Nistrului

11 februarie 2025, 21:02

Este 11 februarie. Termenul de livrare a gazelor gratis, din bani europeni,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rețineri pe bandă rulantă

6 februarie 2025, 20:46

A trecut ceva vreme de când la Chișinău nu a mai avut loc nicio reținere spectaculoasă....

Post scriptum cu Alex Cozer: Rusia lui Putin eșuează în Moldova

4 februarie 2025, 20:49

Rusia lui Putin este pe cale să înregistreze un nou eșec în Republica Moldova....

Post Scriptum cu Alex Cozer: UE rezolvă criza energetică

28 ianuarie 2025, 21:02

Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru rezolvarea crizei energetice și umanitare...

Post scriptum cu Alex Cozer: Stânga Nistrului, încă fără gaze

23 ianuarie 2025, 20:52

Au trecut 23 de zile de când în Transnistria nu mai sunt gaze naturale iar energia...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Trump a revenit la Casa Albă

21 ianuarie 2025, 20:27

Statele Unite ale Americii au un nou președinte. Donald Trump a revenit la Casa...

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Opinia ta contează. Comentează!