Filmulețele video, în care apar Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon și Serghei Iaralov, vor fi trimise la expertiză
Curtea Supremă de Justiție a acceptat demersul avocaților lui Igor Dodon în dosarul în care el este cercetat penal pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului din partea unei organizații criminale. Cele trei filmulețe video, în care apar fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon și Serghei Iaralov, vor fi trimise la Centrul de expertiză judiciară. Procurorii spun că oricare ar fi concluzia experților, aceasta nu va influența examinarea dosarului.
Acuzatorul de stat crede că expertiza nu va influența examinarea dosarului. Dimpotrivă. Va aduce o claritate.
PETRU IARMALIUC, procuror: "Va înlătura orice suspiciune că în acele înregistrări este nimeni altcineva decât Igor Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Secvențele de care spuneți dumneavoastră, acele titre fac parte din înregistrarea care nu conține asemenea subtitrări și din înregistrarea care nemijlocit a fost ridicată de către organul de urmărire penală de la sediul Partidului Democrat."
În replică, Igor Dodon afirmă că înregistrările video, considerate de procurori drept cea mai importantă probă în dosar, sunt trucate.
IGOR DODON, fost președinte: "Se vedea că acele cadre au fost montate, cu titre cu tăieri și multe alte lucruri ți chiar în timpul examinării toți ați înțeles că aceste cadre au fost trucate de echipa lui Plahotniuc la acea etapă. Suntem fermi convinși că experții vor confirma că aceste video-uri au fost trucate și aceasta este proba de bază pentru că alți martori nu au. Toți au spus că ei nu au fost, nu au văzut și nu au auzit, dar au văzut la televizor."
Acuzatorul de stat Vitalie Codreanu a informat instanța că anterior, într-o cauză civilă, prin care a atacat deciziile comisiei pre-vetting referitor la nepromovarea sa, a recuzat un complet de judecată, din care făcea parte și Ion Malanciuc. Acesta examinează acum dosarul lui Igor Dodon. Avocatul lui Codreanu a invocat ilegalitatea completului de judecată caracterizat prin faptul transferului temporar al Judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.
VITALIE CODREANU, procuror: "Nu este o cerere de abținere în sensul art. 54. Am invocat instanței doar că sunt anumite incidente care pot fi cumva interpretate sub aspectul imparțialității mele. A indicat cumva și a făcut referință la această cauză arătând că de fapt am avut o opinie cu dublă valență referitor la formarea completelor de judecată. Eu nu am cerut înlăturarea mea din proces doar că am anunțat instanța și am cerut de fapt instanței să verifice această incidență și să se expună dacă eu pot de fapt și de drept să continui să prezint acuzarea în această cauză penală."
În cadrul ședinței de joi a fost audiat și martorul acuzării, Alexandru Slusari, fost deputat al Blocului ACUM.
ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat: "Am dezmințit informația care nu știu de unde a luat-o Igor Dodon că discuția lui cu Plahotniuc a fost cumva coordonată cu Blocul ACUM și că asta a fost un joc special pentru a-l induce în eroare pe Plahotniuc. Acest lucru nu a fost discutat cu deputații Blocului ACUM. Noi prima discuție cu Dodon am avut-o după publicarea acestor filmulețe."
Slusari a mai spus că primea informații de la deputatul PSRM, Gaic Vartanian, despre negocierile purtate de conducerea Partidului Socialiștilor cu reprezentanții Federației Ruse referitor la o coaliție cu fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc.
ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat: "Situația este foarte simplă. Igor Dodon era pe de o parte dependent de Federația Rusă. Pe de altă parte avea un joc cu Pahotniuc și jocul cu acesta era mai drag pentru dânsul, deoarece el în patru ani s-a acomodat și el a devenit președinte prin susținerea lui Plahotniuc și acest mediu ambiant cu Plahotniuc era mult mai firesc pentru dumnealui și desigur că el încerca să convingă Federația Rusă că coaliția cu Plahotniuc era mai benefică. Dar Rusia atunci avea alte considerente, fiindcă Plahotniuc era persoană indezirabilă pentru ei."
Avocații lui Ddoson susțin că nu pot comenta declarațiile lui Alexandru Slusari, deoarece nu au reușit să-i pună întrebări pentru a afla detalii.
În dosarul numit generic „Punga neagră”, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de către Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor.