Tiraspolul refuză ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, dar va primi gaz livrat de o companie din Ungaria
Politic 10 februarie 2025, 20:44 | 268

Tiraspolul refuză ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, dar va primi gaz livrat de o companie din Ungaria, achitat de alta din Dubai cu bani care vin din Rusia. „Moscova nu le permite să accepte ajutorul european din frica de a pierde controlul asupra regiunii”, a declarat azi premierul Dorin Recean. Asta, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a permis tranzitarea gazelor de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european, cu plata în avans. „Oamenii nu vor fi lăsați să înghețe”, a spus Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Regimul de la Tiraspol nu a acceptat grantul de 60 de milioane de euro, care venea cu condiții. Una dintre condițiile cele mai importante a fost să introducă tarife la energia electrică gradual în creștere, atât pentru cetățeni, dar mai ales pentru mediul de afaceri. Și, la fel, nu s-a acceptat ca să pună tarife pentru industrie. Kremlinul a creat această problemă, iar noi trebuia să decidem între a lăsa oamenii să înghețe din nou, ca în ianuarie, sau să avem o decizie echilibrată."

Astfel, o companie din Ungaria, MET Gas and Energy Marketing AG, va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai și va aduce gaze la frontiera cu Republica Moldova. „Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională”, a menționat Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Din informațiile pe care le avem la această etapă, este vorba despre furnizarea de către un trader din Europa de 3 milioane metri cubi pe zi, timp de 16 zile. Dacă livrările de gaze vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce va permite repornirea marilor industrii, Guvernul va impune taxe asupra acestor tranzacții. Gazele pot ajunge în stânga Nistrului începând cu 13 februarie."

Mai mult, pentru 11 și 12 februarie, Guvernul de la Chișinău a permis ca Moldovagaz să poată să vândă 2 milioane de m3 de gaze către Tiraspoltransgaz și să împrumute alte 3 milioane de m3, care trebuie întoarse până la 31 martie curent. Astfel, în lipsa unei înțelegeri cu Uniunea Europeană, Guvernul va permite tranzitul gazelor către stânga Nistrului printr-un nou mecanism. Cât despre aranjamentul privind companiile din Ungaria și Dubai, liderul grupării separatiste de la Tiraspol spune clar că este vorba despre banii rușilor.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul grupării separatiste de la Tiraspol: "Aprovizionarea din Ungaria a devenit posibilă datorită creditului și sprijinului Federației Ruse. Le mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru asistență. Aș dori să reasigur populația că regiunea va fi aprovizionată cu gaz. Sistemul energetic se va stabiliza."

A scris Vadim Krasnoselski pe pagina sa de telegram, mulțumindu-le și oficialilor europeni pentru asistența lor. Chișinăul afirmă că acesta nu este un acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune ca locuitorii din stânga Nistrului să primească gaz și să nu înghețe. Potrivit expertului WatchDog, Andrei Curăraru, în astfel de condiții datoria Tiraspolului față de Kremlin va rămâne, iar influența Moscovei în regiune va crește.

ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog.md: "Mai grav este cine intermediază această schemă. MET Gas and Energy Marketing AG, compania din Ungaria implicată în tranzacție este cunoscută în rapoartele publice ca o firmă căpușă, folosită de Viktor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Același model ajunge și în Republica Moldova - gaz pentru stânga Nistrului, profit pentru rețelele politice din Budapesta și Moscova."

Potrivit lui Curăraru, ar fi vorba despre 160 de milioane de dolari, care ar permite regiunii aprovizionarea cu gaze pentru trei luni. Criza energetică din regiune a început după ce, pe 1 ianuarie, Gazprom a sistat complet livrările de gaze către stânga Nistrului. Pe 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă țării noastre un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale. Începând cu 1 februarie, în regiune au început să fie livrate gaze procurate dintr-o finanțare europeană nerambursabilă pentru nevoile populației.

Opinia ta contează. Comentează!