Peste 20 de deținuți de la Penitenciarul nr.18 - Brănești muncesc în mina de calcar din localitatea amplasată în raionul Orhei
Deținuții care muncesc în timpul ispășirii pedepsei beneficiază de reducerea termenului de detenție, iar unii reușesc să se reintegreze mai ușor în societate. Totuși, puțini dintre cei care ajung la închisoare pot să-și găsească vreo îndeletnicire. Este și cazul deținuților de la penitenciarul numărul 18 din Brănești. Aici, doar un pușcăriaș din patru are posibilitatea să lucreze în timpul ispășirii pedepsei. Deținuții sunt repartizați la muncă în funcție de preferințele și de abilitățile pe care le au.
Peste 20 de deținuți de la Penitenciarul nr.18 - Brănești muncesc în mina de calcar din localitatea amplasată în raionul Orhei. Alții sunt implicați în activități de deservire a închisorii sau la munci sezoniere în câmp, în funcție de regimul de executare a pedepsei, disciplină și de contractele încheiate cu agenții economici. Deținuții spun că odată ce lucrează aici, au posibilitatea să le ofere o mână de ajutor părinților sau copiilor de acasă. În afară de aceasta, cu banii câștigați pot să-și cumpere anumite produse de la magazinul din penitenciar.
VICTOR POPOVICI, deținut: "Lucrez în câmp, la vie, pentru a primi un ban, pentru a cumpăra pentru necesitate, pentru mâncare, pentru ceai. Sunt deținut pentru furt. Mi-au rămas trei ani să-mi ispășesc pedeapsa și vreau mai repede să ies, să-mi găsesc pacea, să fiu cuminte și să plec mai repede acasă. Banii jumătate o să-mi iau produse. Este magazin în penitenciar unde o să iau pentru necesitate, iar jumătate îi voi trimite acasă, pentru că am copii minori la întreținere."
ION TÂRSINĂ, deținut: "Părinții sunt în vârstă. Nepoțelele... Trebuie să-i ajutăm starea familială cu niște bani din penitenciarul numărul 18. Și așa doresc la toți, să funcționeze, să ajute părinții, copiii, nepoții." Alți deținuți muncesc la culesul strugurilor pentru o vinărie din apropiere.
ION FLOREA, director adjunct, penitenciarul 18: "Acum suntem în câmpul de muncă cu condamnații din penitenciarul numărul 18. La număr acum avem 32. Ei activează în câmpul muncii pentru reintegrare. Pe parcursul unei luni, au un salariu de patru mii de lei. Banii dați pot să-i folosească în orice moment, pentru a transfera părinților, copiilor sau chiar pentru ei."
Cei care au o stare de sănătate mai bună și doresc un salariu mai mare optează pentru muncă în mina de calcar din Brănești, unde dispun de un regim alimentar special și beneficiază de o scurtare a termenului de detenție.
IGOR HAREA, administrator al întreprinderii de stat „Brănești”: "Băieții lucrează la tăiat pietre de cotileț. Împreună cu conducerea penitenciarului sunt alese persoane care doresc să se încadreze, să învețe pentru a beneficia de unele privilegii. Toți lucrătorii noștri sunt salarizați, au un salariu stabil care se achită lunar. Au și un regim alimentar suplimentar, pe lângă asta ei sunt privelegiați cu zile."
IURIE COTRUȚĂ, șef al secție de integrare socială, penitenciarul 18: "Ne aflăm la agentul economic, întreprinderea de stat „Brănești”, unde activează în prezent 25 de deținuți. Astăzi la muncă au ieșit 23 de condamnați. Mai avem un șir de condamnați care activează la diferiți agenți economici care au dreptul de deplasare fără escortă, cum ar fi la creșterea ciupercilor. La vinăria Brănești avem patru condamnați. La fel, susținem și îndrumăm alți agenți economici să vină să semnăm contracte cu noi pentru a implica câți mai mulți condamnați în câmpul muncii."
În total, în penitenciarul numărul 18 din Brănești își ispășesc pedeapsa circa 530 de deținuți. Dintre aceștia, aproximativ 150 sunt implicați în diverse activități. Stagiul de muncă al deținuților este luat în calcul inclusiv la reducerea termenului de detenție și la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă.