Pe 26 octombrie, scriitorul Aureliu Busuioc ar fi împlinit 95 de ani
Cultură 31 octombrie 2023, 16:14 | 1210

Pe 26 octombrie, scriitorul Aureliu Busuioc ar fi împlinit 95 de ani de la naștere. Ieri, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Chișinău, a fost vernisată expoziția comemorativă „Aureliu Busuioc, primul și ultimul”, dedicată creației marelui poet, prozator, romancier, dramaturg și eseist.

Fiul lui Aureliu Busuioc, Corneliu, a adus la Muzeului Naţional al Literaturii Române cărți, manuscrise și scrisori din arhiva tatălui său.

CORNELIU BUSUIOC, fiul lui Aureliu Busuioc: "A fost un tată foarte bun, iubitor, diferit. Putea fi și blând, putea fi și foarte acid dacă o meritam. Uneori putea fi acid chiar dacă nu o meritam, dar era vesel. în orice caz, nu m-am plictisit cu tatăl meu."

La vernisarea expoziției comemorative, au fost invitați oamenii care l-au cunoscut pe scriitor. Toți și-au exprimat admirația pentru creația lui Aureliu Busuioc.

VLADIMIR BEȘLEAGĂ, scriitor: "Busuioc împreună cu Druță, care sunt din același an născuți, 1928, au fost ca un fel de liant sau ca un fel de linie de legătură între generația scriitorilor în vârstă care s-au produs în interbelic."

ARCADIE SUCEVEANU, scriitor: "Pentru literatura noastră a fost un mare noroc să avem un scriitor, așa cum a fost Aureliu Busuioc. Un model de scriitor, un model de personaj literar."

EUGEN LUNGU, critic literar: "Aureliu Busuioc a fost scriitor total, s-a ilustrat foarte și în poezie și în proză și în dramaturgie și peste tot cu succes."

ION HADÂRCĂ, poet: "Pentru generația noastră, pentru mine personal, a fost un monstru sacru, de cei care ne temeam, nu îndrăzneam să ne apropiem."

Este absolut firesc să fie comemorat un astfel de scriitor, spune directorul muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău, Maria Șleahtițchi.

MARIA ȘLEAHTIȚCHI, director Muzeul Național al Literaturii Române: "Întrucât au venit foarte multe manuscrise și foarte multe documente noi în muzeu. Am expus pentru prima dată anumite documente, acte, care țin de viața lui Aureliu Busuioc, dar și manuscrise care țin de opera lui Aureliu Busuioc."

Expoziția este destinată publicului larg și va fi deschisă până pe 21 ianuarie 2024. Vizitatorii vor putea vedea cărțile, manuscrisele, unele obiecte personale, fotografii sau opere de artă plastică ale lui Aureliu Busuioc.

Opinia ta contează. Comentează!