SUA transmit Ucrainei un nou ajutor
Externe 22 octombrie 2024, 20:11 | 87

Ucraina a primit un nou pachet de asistență militară, de 400 de milioane de dolari, din partea Statelor Unite. Anunțul a fost făcut luni la Kiev de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Ulterior, Pentagonul a precizat că pachetul include inclusiv sisteme de apărare HIMARS și muniție pentru artilerie, scrie CNN.

AUSTIN LLOYD, secretarul Apărării al SUA: "Sub conducerea lui Joe Biden, Statele Unite continuă să sporească sprijinul pentru Ucraina. Astăzi aș dori să anunț un pachet de sprijin prezidențial în valoare de 400 de milioane de dolari pentru muniție, echipamente militare și arme pentru Ucraina."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "În cadrul ultimului nostru dialog, cred că a fost un dialog pozitiv. Am discutat multe lucruri cu președintele Biden la telefon. Mulțumesc pentru cel din urmă pachet de ajutor pentru soldații noștri. Am discutat o mulțime de lucruri importante despre „planul victoriei”, despre pregătirea pentru iarnă."

Washingtonul a alocat aproximativ 175 de miliarde de dolari în asistență Ucrainei de la izbucnirea războiului la scară largă, în 2022, inclusiv arme și echipamente militare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Kievul e alarmat, în ultima perioadă, de o eventuală intervenție pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni, de partea Rusiei. Serviciile de informaţii sud-coreene au declarat recent că Phenianul a decis să trimită circa 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei şi că în jur de 1.500 de militari nord-coreeni s-ar antrena deja în Extremul Orient rus înainte de a fi trimişi pe front. NATO şi Pentagonul nu pot confirma în acest stadiu desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, dar Kievul a cerut o reacţie „imediată şi puternică” din partea aliaţilor, după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu soldaţi nord-coreeni care la prima vedere par să se afle la antrenamente într-o zonă din Rusia.

Coreea de Nord a negat luni că ar furniza Rusiei trupe care ar putea fi mobilizate în conflictul din Ucraina, relatează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie