Referendumul pentru integrare a trecut
Politic 21 octombrie 2024, 20:47 | 535

Pentru opțiunea „DA” la referendumul de modificare a Constituției privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au votat mai mult de 50 la sută dintre alegători. Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor și ale referendumului, care s-au desfășurat ieri simultan.

Bună seara, Sofia, bună seara doamnelor și domnilor. Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, opțiunea DA la referendum a fost votată de 50.46% dintre alegători, adică, 751 de mii 235 persoane. Pentru opțiunea NU au votat 49.54% din alegători, sau 737 de mii 639 de persoane. Diferența dintre cei care au votat DA și cei care au votat NU la referendum este de 13 mii 596 de voturi.

Intră Cât despre rezultatele alegerilor prezidențiale, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate a luat peste 42 la sută din voturi, iar candidatul înaintat de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo a acumulat aproape 26% din voturi.

După prelucrarea tuturor proceselor verbale, la Cahul, candidatul PAS a acumulat 37,18% din voturi, iar candidatul PSRM - 31,11%. Următorii, conform numărului de voturi, sunt Renato Usatîi, (formațiunea „Partidul Nostru”) cu 12,09%, Irina Vlah, candidat independent, cu 6,37%, și Victoria Furtună, candidat independent, cu 4,98%.

În autonomia găgăuză, la scrutin au participat peste 62 de mii de alegători. Pentru Alexandr Stoianoglo au votat 48,67%, pentru Victoria Furtună -28,88%, pentru Irina Vlah, - 15,19%, pentru Vasile Tarlev, – 2,91%, pentru Maia Sandu – 2,26%. Ceilalți candidați au acumulat sub un procent.

Alexandr Stoianoglo a întrecut-o pe Maia Sandu la Bălți. Scorul este de 34,15% contra 21,11%. Pe locul trei s-a clasat Renato Usatîi, pentru care au votat 18,85% din alegători. Pentru Irina Vlah au votat 16,46% din alegători. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a anunțat și despre neregulile înregistrate în procesul electoral.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care niciunul dintre candidații pentru funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur de scrutin.

Opinia ta contează. Comentează!