Zeci de rectori ai universităților din Republica Moldova și de peste Prut s-au întrunit astăzi la Universitatea Tehnică a Moldovei
Social 13 septembrie 2024, 20:28 | 182

Zeci de rectori ai universităților din Republica Moldova și de peste Prut s-au întrunit astăzi la Universitatea Tehnică a Moldovei în cadrul unei reuniuni dedicate celor 60 de ani de activitate a instituției. Au fost abordate mai multe subiecte importante inclusiv dezvoltarea învățământului superior în contextul integrării europene. Evenimentul a început cu intonarea imnului Republicii Moldova și a imnului tineretului studios „Gaudeamus”.

VIOREL BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei: "Pentru universitate este o vârstă fragedă, dacă e să ne comparăm cu marele centre universitare din lume, inclusiv din România. Dar pentru UTM au fost 60 de ani de performanță. Urmează încă multe să implementăm. Un proiect important în acest sens va fi Agrotek Campus care va fi creat în zona fostei Universități Agrare unde vom aduce prestatori de tehnologie, unde vom aduce antreprenori."

DAN PERCIUN, ministru al Educației și Cercetării: "UTM joacă un rol fundamental în dezvoltarea educației universitare din Republica Moldova. Pe lângă pregătirea viitoarelor generații de ingineri și specialiști, universitatea se distinge prin promovarea cercetării și inovării, integrând rezultatele cercetărilor științifice în programele sale."

GIGEL PARASCHIV, secretar de stat al Ministerului Educației din România: "În urmă cu un an, am fost prezent la UTM într-o vizită. Am văzut lucruri excepționale. În doar un an, am constatat saltul făcut de UTM. Nu poți să nu remarci dinamica dezvoltării acestei universități."

Subiectele puse în discuție în cadrul evenimentului au fost parcursul european al Republicii Moldova și dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din țară.

MIHNEA COSTOIU, rector al Universității Politehnice din București: "Vom pune în discuție proiecte concrete de sprijin ale universităților, ale învățământului superior și al învățământului din Republica Moldova pentru a parcurge fazele necesare pentru această etapă de preaderare. Pe de altă parte, Consiliul Național al Rectorilor din Republica Moldova va fi sprijinit de către noi, cei care venim din România, pentru a accede în toate structurile europene."

Tinerii din Republica Moldova sunt încurajați să depună dosare de admitere și la facultățile de peste Prut.

LIVIU-GEORGE MAHA, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: "E vorba de facilități legate de finanțare, legate de sprijin, de cazare, de bursă, legate de tot ceea ce înseamnă orientarea lor profesională, tot de ceea ce beneficiază și un student român. Mai mult, e vorba de locuri dedicate, filiere de studiu, tocmai pentru a nu interfera cu specificul studenților care vin din România sau din alte țări ale Uniunii Europene."

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost fondată în anul 1964, cu denumirea iniţială „Institutul Politehnic din Chişinău”. În primul an de studii, în 1964 – 1965, universitatea avea 5140 de studenţi la cinci facultăţi: Electrotehnică, Mecanică, Tehnologie, Construcţii și Economie.

Opinia ta contează. Comentează!