Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din ultimii 20 de ani. Sportivii care reprezintă țara noastră la Jocurile Olimpice de la Paris au obținut deja două medalii, egalând practic cea mai bună performanță a noastră din istorie. Asta în condițiile în care olimpicii moldoveni au șanse la a mai obține încă 2-3 medalii.

A spart gheața, duminică, Denis Vieru, cel care a obținut bronzul la judo, categoria 66 de kg. A fost prima medalie olimpică a lui Vieru, unul dintre cei mai buni judokani din lume la categoria sa. A fost, de asemenea, și prima medalie olimpică din istoria Republicii Moldova la această probă. Vieru, în vârstă de 28 de ani, și-a încununat astfel o carieră extraordinară, cu numeroase podiumuri la campionatele mondiale și europene, inclusiv o medalie de aur, anul trecut, la Europeanul de la Montpellier.

Și dacă în cazul lui Vieru, lider mondial la categoria sa, așteptările la o medalie erau foarte mari, atunci o supriză foarte plăcută a produs Adil Osmanov, cel care, la 24 de ani, a câștigat și el bronzul, tot la judo, doar că la categoria de 73 de kg. Interesant e că Moldova avea 2 sportivi calificați la această categorie, pe lângă Osmanov, locul 13 în lume, adjudecându-și calificarea și Petru Pelivan, al 16-lea în lume la 73 de kg. Cum însă fiecare țară are dreptul să fie reprezentată de un singur sportiv, Pelivan s-a retras în favoarea lui Osmanov, iar Adil a demonstrat că decizia a fost una corectă.

Aceste rezultate, care nu sunt întâmplătoare, fiind precedate de prestații excelente la europene sau mondiale, demonstrează și că la federația de judo din Moldova se lucrează bine și profesionist, iar oamenii de acolo merită apreciați pentru performanțele lor. Așadar, după doar 4 zile de concurs, delegația Moldovei la Olimpiada de la Paris și-a egalat deja cele mai bune performanțe din istorie, două medalii la o ediție, obținute în 1996 și 2000. Din 2000 și până la ediția actuală, Moldova mai obținuse doar 2 distincții de bronz, câte una în 2008 și 2021.

După cum spuneam, avem însă toate șansele să obținem la această ediție încă cel puțin 2-3 medalii, așa că există toate premizele ca 2024 să fie cea mai bună Olimpiadă din istoria țării noastre.

Sunt performanțe cu atât mai extraordinare, în condițiile în care sportul moldovenesc rămâne unul subfinanțat și cu condiții net inferioare de pregătire față de majoritatea statelor lumii. Vieru și Osmanov, spre exemplu, au învins în drumul lor spre medalii, sportivi din Franța, Italia, Finlanda sau Serbia, unde investițiile în sport, susținerea pentru oamenii care fac performanțe în acest domeniu, nici măcar nu poate fi comparată cu ce se întâmplă în Moldova.

Este adevărat că cei doi medaliați vor primi fiecare câte 2 milioane de lei, o sumă importantă, printre cele mai mari fonduri de premiere dintre statele participante la Paris. Dar, spuneam și altă dată, țări ca SUA, Australia, Marea Britanie, care sunt marile performere la olimpiade, acordă premii bănești mai mici decât Moldova, dar le pun sportivilor la dispoziție tote condițiile pentru a atinge performanța, inclusiv salarii de zeci sau chiar sute de mii de euro pe an.

Noi trebuie să ne bucurăm de aceste performanțe extraordinare ale olimpicilor noștri și pentru că sportul, în special în cazul țărilor mici, precum Moldova, este de multe ori cel mai bun ambasador. Jocurile Olimpice sunt urmărite de sute de milioane de oameni și astfel mulți dintre ei află și de țara noastră și de faptul că iată, contăm și noi în sport.

Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și autoritățile statului. Pentru că sportul înseamnă, pe lângă performanță, mândrie, bucurie, și sănătate. Și rezultatele notabile ale sportivilor determină mulții copii, adolescenți, să se apuce de sport. Să aleagă o viață sănătoasă și ferită de vicii.

Să ne bucurăm, așadar, pentru sportivii noștri. Să-l felicităm și pe românul David Popovici, campion olimpic aseară la înot, 200 de metri liber și să ne susținem toți sportivii rămași în concurs. Și sper că aceste performanțe înseamnă doar începutul. Că vom oferi sportului atenția pe care o merită cu adevărat. Inclusiv Arena Chișinău, cea construită pentru sport și nu concerte sau sindrofii politice.

Vă mulțumim, dragi olimpici, pentru bucuriile și mândria pe care ni le oferiți!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!