Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din ultimii 20 de ani. Sportivii care reprezintă țara noastră la Jocurile Olimpice de la Paris au obținut deja două medalii, egalând practic cea mai bună performanță a noastră din istorie. Asta în condițiile în care olimpicii moldoveni au șanse la a mai obține încă 2-3 medalii.

A spart gheața, duminică, Denis Vieru, cel care a obținut bronzul la judo, categoria 66 de kg. A fost prima medalie olimpică a lui Vieru, unul dintre cei mai buni judokani din lume la categoria sa. A fost, de asemenea, și prima medalie olimpică din istoria Republicii Moldova la această probă. Vieru, în vârstă de 28 de ani, și-a încununat astfel o carieră extraordinară, cu numeroase podiumuri la campionatele mondiale și europene, inclusiv o medalie de aur, anul trecut, la Europeanul de la Montpellier.

Și dacă în cazul lui Vieru, lider mondial la categoria sa, așteptările la o medalie erau foarte mari, atunci o supriză foarte plăcută a produs Adil Osmanov, cel care, la 24 de ani, a câștigat și el bronzul, tot la judo, doar că la categoria de 73 de kg. Interesant e că Moldova avea 2 sportivi calificați la această categorie, pe lângă Osmanov, locul 13 în lume, adjudecându-și calificarea și Petru Pelivan, al 16-lea în lume la 73 de kg. Cum însă fiecare țară are dreptul să fie reprezentată de un singur sportiv, Pelivan s-a retras în favoarea lui Osmanov, iar Adil a demonstrat că decizia a fost una corectă.

Aceste rezultate, care nu sunt întâmplătoare, fiind precedate de prestații excelente la europene sau mondiale, demonstrează și că la federația de judo din Moldova se lucrează bine și profesionist, iar oamenii de acolo merită apreciați pentru performanțele lor. Așadar, după doar 4 zile de concurs, delegația Moldovei la Olimpiada de la Paris și-a egalat deja cele mai bune performanțe din istorie, două medalii la o ediție, obținute în 1996 și 2000. Din 2000 și până la ediția actuală, Moldova mai obținuse doar 2 distincții de bronz, câte una în 2008 și 2021.

După cum spuneam, avem însă toate șansele să obținem la această ediție încă cel puțin 2-3 medalii, așa că există toate premizele ca 2024 să fie cea mai bună Olimpiadă din istoria țării noastre.

Sunt performanțe cu atât mai extraordinare, în condițiile în care sportul moldovenesc rămâne unul subfinanțat și cu condiții net inferioare de pregătire față de majoritatea statelor lumii. Vieru și Osmanov, spre exemplu, au învins în drumul lor spre medalii, sportivi din Franța, Italia, Finlanda sau Serbia, unde investițiile în sport, susținerea pentru oamenii care fac performanțe în acest domeniu, nici măcar nu poate fi comparată cu ce se întâmplă în Moldova.

Este adevărat că cei doi medaliați vor primi fiecare câte 2 milioane de lei, o sumă importantă, printre cele mai mari fonduri de premiere dintre statele participante la Paris. Dar, spuneam și altă dată, țări ca SUA, Australia, Marea Britanie, care sunt marile performere la olimpiade, acordă premii bănești mai mici decât Moldova, dar le pun sportivilor la dispoziție tote condițiile pentru a atinge performanța, inclusiv salarii de zeci sau chiar sute de mii de euro pe an.

Noi trebuie să ne bucurăm de aceste performanțe extraordinare ale olimpicilor noștri și pentru că sportul, în special în cazul țărilor mici, precum Moldova, este de multe ori cel mai bun ambasador. Jocurile Olimpice sunt urmărite de sute de milioane de oameni și astfel mulți dintre ei află și de țara noastră și de faptul că iată, contăm și noi în sport.

Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și autoritățile statului. Pentru că sportul înseamnă, pe lângă performanță, mândrie, bucurie, și sănătate. Și rezultatele notabile ale sportivilor determină mulții copii, adolescenți, să se apuce de sport. Să aleagă o viață sănătoasă și ferită de vicii.

Să ne bucurăm, așadar, pentru sportivii noștri. Să-l felicităm și pe românul David Popovici, campion olimpic aseară la înot, 200 de metri liber și să ne susținem toți sportivii rămași în concurs. Și sper că aceste performanțe înseamnă doar începutul. Că vom oferi sportului atenția pe care o merită cu adevărat. Inclusiv Arena Chișinău, cea construită pentru sport și nu concerte sau sindrofii politice.

Vă mulțumim, dragi olimpici, pentru bucuriile și mândria pe care ni le oferiți!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ocazii ratate de-a lungul timpului

19 septembrie 2024, 20:27

La mijlocul anilor ’90, Republica Moldova a făcut una dintre cele mai mari greșeli...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Bijuterii arhitecturale cedate pe nimic

29 august 2024, 21:01

Vă mai amintiți de superba clădire de cândva, de la intersecția străzilor București...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 33 de ani (in)dependență

27 august 2024, 21:35

Astăzi Republica Moldova marchează 33 de ani de la momentul în care ne-am declarat...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Atacul Rusiei, tot mai pronunțat

1 august 2024, 20:18

Cu toate că atacul Rusiei asupra Republicii Moldova este unul evident, tot mai...

Opinia ta contează. Comentează!