Post Scriptum cu Alex Cozer: Pierdem proprietăți de milioane
Post Scriptum 21 ianuarie 2022, 20:36 | 1215

Moldova a moștenit, după destrămarea Uniunii Sovietice, sute de proprietăți în Ucraina. În special hoteluri și sanatorii pe litoralul Mării Negre și în munții Carpați, dar chiar și cariere de piatră și granit.

Dacă ar fi fost gestionate corect, aceste proprietăți ar fi valorat astăzi cel puțin câteva sute de milioane de euro și ar fi putut aduce venituri importante statului. În schimb, ele au fost pierdute una câte una, privatizate pe sume derizorii sau pur și simplu furate.

Unul dintre cele mai grăitoare exemple în acest sens este celebrul sanatoriu Moldova, situat în Arkadia, cea mai de lux zonă de pe litoralul ucrainean. Acesta a fost privatizat în anul 2008, de către o comisie creată de ministerul Economiei în frunte cu Igor Dodon, pentru o sumă de 5 de milioane de dolari, mult sub prețul de piață, estimat atunci la peste 25 de milioane de dolari.

Până la urmă statul nu a primit nici măcar aceste 5 de milioane, iar 5 ani mai târziu, sanatoriul era scos la vânzare pe site-urile ucrainene la suma de 15 milioane de dolari.

Astăzi sanatoriul se află în paragină și e în mijlocul unor litigii care continuă deja de mai bine de 10 ani între Republica Moldova și diferite companii obscure.

Noi, într-o investigație din ianuarie 2021, demonstram legăturile criminale între unii angajați ai Agenției Proprietăți Publice de la Chișinău și un oligarh ucrainean, care este foarte aproape de a intra în posesia sanatoriului.

Iar câteva luni mai devreme, am reușit să salvăm sediul Consulatului Republicii Moldova din Odesa, aflat pe un teren care aparținea altădată sanatoriului. Vă dezvăluiam atunci cum, în februarie 2019, la doar 3 zile după alegerile parlamentare, Guvernul Filip decidea printr-o hotărâre de Guvern să dea la schimb sediul clădirii și terenul aferent, de 40 de ari, pentru o casă de locuit din Odesa.

Problema e că în timp ce consulatul era estimat la o valoare de cel puțin 2 milioane de dolari, casa cu pricina fusese cumpărată de Vladimir Andronachi pentru doar 90 de mii de dolari, cu doar câteva zile înainte de schimb.

Datorită schimbărilor politice din 2019, hotărârea de Guvern de pe urma căreia statul urma să fie păgubit, nu a mai intrat în vigoare și chiar a fost anulată în iulie 2020.

Opinia ta contează. Comentează!