Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția, raiul infractorilor

Am ajuns s-o vedem și pe asta. Escrocii și criminalii moldoveni încep, tot mai mulți, să se întoarcă acasă. Și o fac în pofida faptului că aici sunt vizați în dosare penale sau chiar anunțați în căutare internațională. Pentru că au văzut că e mult mai simplu și avantajos să ai de a face cu justiția din Moldova, cea mai umană din lume cu infractorii bănoși, decât să fugi și să te ascunzi pe nu știu unde.

Deoarece toți, dar absolut toți infractorii notorii care fugiseră din țară după căderea regimului Plahotniuc și s-au întors acasă, fie în cătușe sau fie de bună voie, sunt foarte și foarte bine.

Vă mai amintiți de Constantin Țuțu? Care încă în martie 2020 era reținut cu surle și trâmbițe la vama Leușeni? Au trecut 4 ani și Țuțu n-are absolut nicio problemă. Călătorește, își schimbă mașinile, femeile, trăiește omul pe picior mare.

Fostul șef al Căilor Ferate, Iurie Topală, era extrădat de autoritățile belgiene în noiembrie 2022, după ani în care autoritățile noastre l-au tot căutat. Și justiția noastră nu doar că nu l-a condamnat deocamdată, nu doar că l-a și eliberat din penitenciar la scurt timp, dar recent i-a permis chiar să părăsească și țara.

Notara lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, tot din Belgia fusese adusă acasă. Și cică ar fi trebuit să fie o martoră valoroasă pentru procurori. Bondarciuc, în schimb, se bucură și ea de viață frumoasă la Chișinău.

Cel mai celebru caz, de departe, este cel al lui Vladimir Andronachi. Adus de ucraineni în cătușe acasă, dar care nu s-a reținut nici el prea mult în arest, nici măcar la domiciliu. Pentru că în august anul trecut, o cauțiune de câteva mii de lei și garanția unui preot de la Mănăstirea Căpriana, l-au convins pe Gheorghe Balan, cel care îmbracă și el roba de judecător, să-i ofere libertate absolută.

Ei, și dacă s-a văzut că se poate, s-a mers și mai departe. Marți, Anatolie Blonschi, un complice al lui Andronachi, care s-a întors acasă nu mai departe de săptămâna trecută, a fost și el pus în libertate după numai 5 zile petrecute în penitenciar. Iar aici a fost respectată întocmai rețeta pusă în aplicare în cazul Andronachi.

Garant a fost iarăși un preot, și tot de la mănăstire. Este drept, că nu de la Căpriana, dar de data asta de la Horăști. Avocații au fost și ei aceiași, dintre care unul deja celebrul Vladimir Moșneaga. Cel care prin 2016 a fost procuror într-un caz în care Andronachi și Plahotniuc furaseră vreo 70 de milioane de dolari printr-o schemă la achiziția de energie electrică. Dosar pe care, desigur, l-a îngropat.

Și cireașa de pe tort, judecătorul. Același atât de mărinimos cu hoții și criminalii, Gheorghe Balan. Care și de data aceasta a fost convins cu ușurință să-i ofere libertate absolută și acestui escroc.

În mod normal, l-aș fi întrebat pe acest Gheorghe Balan, care altă dată o făcea pe luptătorul cu regimul, dacă nu-i este rușine. Însă cum nu e nici la prima și nici a doua ispravă de acest fel, întrebări nu mai am la el. // Întrebări ar trebui să aibă doar procurorii. Dar doar procurori dintr-o Procuratură eliberată și reformată și nu din gluma de instituție pe care o avem acum.

Poate aș fi avut întrebări și la biserică. Cea care-și trimite oamenii în sutane în instanțele de judecată pentru a cere eliberarea criminalilor. Dar biserica moldovenească a comis atât de multe de-a lungul existenței ei, a compromis credința asociindu-se nu prima dată cu hoți și criminali de tot felul, încât să garantezi pentru un escroc e ceva așa - absolut obișnuit pentru ei.

În condițiile în care viața-n străinătăți e scumpă, mult mai scumpă decât un preot care să-ți ofere garanții și un judecător mărinimos, nu m-ar mira deloc să-I văd, în curând, întorși acasă de bunăvoie și pe alți criminali fugari. Pentru că aici îți rezolvi rapid problemele cu această parodie de justiție, iar apoi chiar te poți și reapuca de vechile scheme, că oricum, nu te deranjează nimeni cu nimic.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!