Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut joi UE să facă presiune asupra SUA pentru ridicarea restricțiilor
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut joi Uniunii Europene să facă presiune asupra Statelor Unite pentru a obţine dreptul de a utiliza armele livrate de aliaţi împotriva unor obiective aflate în profunzimea teritoriului rus, relatează AFP. „Restricțiile trebuie ridicate astfel, încât ucrainenii să poată lovi țintele din care Rusia îi bombardează. Altfel, armele sunt inutile”, a declarat în context șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în marja reuniunii informale a miniştrilor de externe ai blocului comunitar.
DMITRO KULEBA, ministrul de externe al Ucrainei: "Vorbim în primul rând despre aerodromurile folosite de Rusia, pentru a-și lansa bombardierele strategice să atace forțele ucrainene și infrastructura. Dacă ni se oferă un număr suficient de rachete, dacă ni se permite să lovim, vom reduce semnificativ capacitatea Rusiei de a provoca daune infrastructurii noastre critice și vom îmbunătăți situația forțelor noastre de la sol."
„Cei care încearcă să dea vina pe Ucraina pentru că nu a avut suficient succes ar trebui să-și amintească întotdeauna că succesul Rusiei depinde de pregătirea partenerilor de a lua decizii îndrăznețe. Dacă se iau decizii, Ucraina are succes pe teren. Dacă nu sunt făcute, nu este nevoie să vă plângeți de Ucraina”, a declarat Kuleba la Bruxelles.
Mai multe ţări, între care Statele Unite, menţin în continuare restricţii privind utilizarea armelor pe care le furnizează Ucrainei, în special rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a evita o escaladare a conflictului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat acest apel după atacurile masive ruse, de luni şi marţi, asupra unor oraşe şi infrastructuri ucrainene. Washingtonul a acceptat să ridice parţial aceste restricţii, dar numai pentru a-i permite Kievului să se apere împotriva unor lovituri care au drept origine teritoriile ruse apropiate de frontieră şi linia frontului.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a declarat favorabil ridicării tuturor acestor restricţii, dar mai multe ţări, între care Italia şi Ungaria, se opun.
JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Trebuie să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor împotriva țintelor militare rusești, în conformitate cu dreptul internațional. Armele pe care le furnizăm Ucrainei trebuie utilizate pe deplin, iar restricțiile trebuie ridicate, astfel încât ucrainenii să poată lovi țintele din care Rusia îi bombardează. Altfel, armele sunt inutile."
Dmitro Kuleba a spus că va menţiona în faţa colegilor săi europeni întârzierile în livrarea armelor promise ţării sale, între care rachete Patriot, indispensabile apărării antiaeriene ucrainene. „Au fost promise rachete Patriot, dar niciuna nu a fost livrată", a spus Kuleba. „Unele dintre aceste întârzieri sunt excesiv de lungi", a adăugat el în faţa presei.
La summitul NATO de la Washington din iulie, Kievul a primit promisiunea că va primi patru baterii Patriot din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi. Ucraina nu a primit muniţii noi din luna iunie, a declarat la rândul său în faţa presei ministrul afacerilor externe lituanian, Gabrielus Landsbergis.
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Bruxelles, pentru a discuta despre războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza, relatează dpa. Reuniunea este una informală. Nu se aşteaptă ca miniştrii să ia decizii oficiale.