Ziua imnului României, la Chișinău
Cultură 31 iulie 2023, 19:57 | 591

Ziua Națională a imnului României a fost sărbătorită în premieră la Chișinău. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie, unde s-a dat un concert tematic. Piesele muzicale au fost intonate de Corul Marii Uniri, un ansamblu bărbătesc din județul Iași. Recitalul a început cu cel mai longeviv imn al României, ”Trăiască Regele”. Facem parte dintr-un trunchi comun al originilor aceluiași popor, afirmă participanții la spectacol.

”Trăiască Regele” a fost cel mai longeviv imn de stat al României, fiind intonat oficial timp de 63 de ani. Textul „Imnului regal român”, scris de Vasile Alecsandri, s-a cântat pentru prima oară în 1884, la încoronarea regelui Carol I.

Cei prezenți au subliniat importanța actualului imn al României, „Deșteaptă-te române!”, care a fost și imnul Republicii Moldova, în perioada 1991 – 1994.

LIA ANTON, preşedinte, Asociaţia YUFest: "Spre marea noastră bucurie avem și un imn pe care l-am avut în comun în decursul a trei ani. Din 1991 până în 1993, imnul ”Deșteaptă-te, române!”. Un imn pe care-l avem în suflete. ”Deșteaptă-te, române!” este sloganul cu care mergem înainte."

MIHAI CHIRICA, primarul municipiului Iaşi: "Nu este niciodată frică să afirmăm că facem parte dintr-un trunchi comun al originilor aceluiași popor, că ne-am născut împreună, că am trăit împreună o mare bucată de timp, că am scris o pagină de istorie frumoasă împreună. Stăm cu speranța că lucrurile vor fi corijate de o generație care va fi binecuvântată de Dumnezeu."

ADRIAN CIOROIANU, manager general, Biblioteca Naţională a României: "Faptul că o vreme l-am împărtășit, România și Republica Moldova, poate fi un fragment de trecut, dar și un semn pentru viitor."

ANATOL ȚĂRANU, istoric: "Eu mă mândresc că aproape cu 32 de ani în urmă am votat în Parlament acest imn, care câțiva ani a fost și imnul Republicii Moldova. De fapt, este imnul național al poporului nostru, nu doar al unui stat."

PETRU HADÂRCĂ, actor: "Și acum îmi amintesc cu mare emoții bucuria când am văzut urcând pe piedestal campionul olimpic Tudor Casapu și arborând tricolorul i s-a cântat ”Deșteaptă-te, române!”. A rămas în arhivă. Păcat că noi rămânem repetenți la multe capitole legate de istoria neamului nostru."

Sărbătoarea Imnului Naţional al României a culminat cu un concert susţinut de Corul Marii Uniri, condus de maestrul Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași.

Evenimentul a fost organizat de Asociația YUFest cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în cadrul proiectului "Imnul național, simbolul unității românilor". Ziua imnului naţional al României este celebrată, anual, pe 29 iulie.

Opinia ta contează. Comentează!