Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea în Republica Moldova a emisiunilor de ştiri din Rusia
Politic 20 iunie 2022, 16:04 | 1136

Difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia va fi interzisă la sfârșitul acestei săptămâni, în Republica Moldova. Legea securității informaționale a fost promulgată de către președintele Maia Sandu. Instituțiile media, care nu se vor conforma, riscă amenzi și retragerea dreptului de a difuza publicitate.

Știrile și emisiunile cu caracter politic sau militar din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia, sunt interzise prin decizia Comisiei Situații Excepționale. Odată cu intrarea în vigoare a legii securității informaționale, aceste produse media nu se vor mai regăsi în grilele de emisie, nici după expirarea stării de urgență. Potrivit Consiliului Audiovizualului, războiul din Ucraina determină autoritățile de la Chișinău să ia măsuri dure față de propaganda venită din exterior.

LILIANA VIȚU, șefa Consiliului Audiovizualului: "Legea a fost promulgată. Probabil, vineri urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare. Se instituie noțiunea de dezinformare, care presupune sancțiuni mult mai dure. Se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei, care nu produc conținut local. CA obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la șapte zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare."

Parlamentul a aprobat, pe 2 iunie curent, proiectul de lege care are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic. Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale și urmărește prevenirea și combaterea tentativelor de dezinformare, care afectează securitatea națională. Potrivit legii securității informaționale, 50% din conținutul străin difuzat de posturile TV vor reveni țărilor din Uniunea Europeană, Statelor Unite și statelor care au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră. Opoziția parlamentară califică noile prevederi drept o „instituire a cenzurii”.

Opinia ta contează. Comentează!