Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina luptă pentru libertatea Moldovei

Am spus-o încă din prima zi de război, iar acest lucru a devenit mult mai evident după 3 săptămâni de atac asupra Ucrainei: Țara vecină este scutul nostru în fața ambițiilor expansioniste ale lui Putin. Am arborat acest drapel al Ucrainei, chiar din prima zi de război, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. Dar și pentru că ucrainenii astăzi luptă și pentru libertatea, democrația și suveranitatea Republicii Moldova.

Astăzi orice om rațional, care prețuiește aceste valori și își dorește să locuiască într-o țară independentă, este alături de Ucraina. Altfel, pur și simplu nu poate fi. De asta și vedem extraordinara solidarizare a întregii lumi libere cu Ucraina. Un sondaj realizat la nivelul Uniunii Europene arată că peste 70% din germani, francezi, italieni și polonezi își doresc aderarea Ucrainei la UE. Ucrainenii demonstrează acum din plin că sunt adepții valorilor care au stat la temelia marii familii europene.

În aceste momente normal ar fi ca noi toți, cei de aici, din Republica Moldova, să fim solidari cu Ucraina. Să ne rugăm pentru rezistența lor. Să facem tot posibilul să-i ajutăm cu tot ce putem. O victorie a lor ar însemna o victorie a noastră. Păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei și a parcursului său european ar fi echivalentă cu garantarea independenței noastre și ar ușura considerabil reglementarea diferendului transnistrean.

Și da, sondajele arată că majoritatea cetățenilor moldoveni este astăzi alături de Ucraina. Zelenski l-a surclasat pe Putin la capitolul încredere, după ce doar două luni în urmă sociopatul de la Kremlin era încă cel mai iubit politician străin de la noi.

Cu toate acestea, există o mulțime de diversioniști, frustrați politic, corupți sau bandiți care abia așteaptă ca rușii să se apropie de Moldova și să înceapă provocările și aici.

Socialiștii, în frunte cu Igor Dodon, nu au pronunțat cuvântul război de la începutul acestuia și nu au condamnat nici într-un fel invazia. S-or fi temând și ei de cei 15 ani de pușcărie pe care-i riscă orice rus care vorbește despre război. Slujind atâția ani la rândul Rusia, probabil acești băieți au uitat totuși că trăiesc în Republica Moldova.

Primarul Ceban, cel cu un trecut „pro-rus” glorios și care a încercat în ultimele luni s-o facă pe centristul, a luat și el apă-n gură și nu se expune nici într-un fel față de crimele de război din Ucraina.

Așa cum nu o face nici ex-premierul Ion Chicu. Ba mai mult decât atât, toți ăștia, după o perioadă de câteva zile de acalmie, și-au reactivat retorica provocatoare și încearcă să ațâțe spiritele în societate.

Pe lângă ei, avem o serie de indivizi certați cu legea, mulți dintre ei fugari, care abia așteaptă destabilizări aici pentru a-și rezolva problemele.

Bunăoară Veceaslav Platon. Acest individ care, dacă ar avea un pic de umanitate în el, ar trebui să fie dublu solidar cu Ucraina, pentru că e și cetățean ucrainean, pe lângă faptul că s-a născut în Moldova. E adevărat că deține și cetățenie rusă, dar pentru astfel de indivizi contează doar banii și mai puțin ce scrie în pașaport. De la declanșarea invaziei, Platon s-a limitat doar la critici la adresa guvernării, iar mai ieri, cu un mesaj plin de laude pentru Ion Ceban.

Am informații că foarte încântați de război erau și unii dintre procurorii patriei care astăzi au probleme cu justiția. În primele zile de invazie, aceștia apăreau în instanțe plini de ei și încrezători că-și vor rezolva problemele.

Sunt absolut convins că Plahotniuc, Șor, Andronachi, Nichiforciuc sau Botnari abia așteaptă căderea Ucrainei. Pentru că ultima zi de rezistență a Ucrainei va fi prima zi de provocări în Moldova, de destabilizări, proteste, încercări de a schimba puterea legitimă și a o înlocui cu un „guvern de salvare națională” din care să facă parte nu doar cunoscuții agenți de influență ruși, ci și tot felul de frustrați politic care până mai ieri pozau în mari români și erau văzuți drept lideri ai opoziției.

O țară instabilă, măcinată de dispute interne și provocări, e o oază de corupție. În apele tulburi se pescuiește mai bine. Iar toți corupții abia așteaptă.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!