Post Scriptum cu Alex Cozer: Panica a pus stăpânire pe moldoveni

În timp ce ucrainenii au intrat deja în a 3-a săptămână de război, o luptă pentru apărarea patriei prin care au impresionat întreaga lume datorită eroismului de care dau dovadă, noi, aici, în Republica Moldova, continuăm să ne panicăm și să cădem pradă unor provocări prin care ne facem singuri rău. Ați văzut cu toții ieri, poate unii dintre voi ați chiar și stat în ele, cozile din fața benzinăriilor. De la începutul războiului din Ucraina tot trăim un deja-vu, fiind a doua oară când moldovenii iau benzinăriile cu asalt și stau cu zecile la cozi până ce lasă stațiile PECO fără carburanți.

În mod ciudat, cozile de ieri s-au format simultan cu cele din România, acolo unde, la fel, s-a stat chiar și o oră în rând pentru a alimenta. Și dacă în Moldova mai poate fi cumva explicat acest zel din fața stațiilor PECO, întrucât urma a doua zi prețurile să se majoreze semnificativ, păi în România chiar nu exista vreo logică. Pentru că în România piața e liberă și prețurile nu sunt dictate în fiecare zi de către ANRE, precum se întâmplă la noi. Aceste coincidențe nu mi se par deloc întâmplătoare, iar urmele duc tot la Rusia și campaniile lor de dezinformare. În această perioadă rușii fac tot posibilul să convingă Europa că nu se poate fără petrolul lor, că dacă se renunță la el, atunci gata, vor sări în aer prețurile nici nu se vor mai găsit carburanți. Trebuie de precizat că deocamdată Europa nu a renunțat la petrolul rusesc. Dar și că acesta nu este atât de vital precum vor rușii să ne convingă, în condițiile în care ei astăzi produc cam 8% din consumul global. Mai mult decât atât, aseară, în timp ce pe ambele maluri ale Prutului se stătea la cozi la benzinării, petrolul s-a ieftinit cu peste 20 de dolari per baril, după ce unele state arabe au anunțat că-și vor majora producția. Revenind la cozile de la Chișinău. Ele, din păcate, chiar nu prea au niciun raționament. Carburanți vor fi. Rafinăriile din România, acolo de unde până la război importam peste 95% din necesarul de benzină și aproape 80% din motorină, funcționează la capacități normale. Iar stocuri de petrol există suficiente. Da, prețurile vor mai crește în continuare, respectiv economia pe care aveți impresia că ați făcut-o ieri, o veți pierde la următorul plin. Tot ieri am asistat și la o psihoză a sării de bucătărie. Moldovenii s-au apucat să cumpere sare cu sacii, la propriu, creând și aici o penurie pe piață, întâi în nordul țării, iar apoi chiar și la Chișinău.

Oameni buni? Sare? Mai înțelegeam dacă era hrișcă, făină, orez sau paste. Dar sare? Ce să faceți cu sarea, acum, în februarie? De ce să cumpărați cu sacul sau câte 3 cutii, la un preț de 4 ori mai mare decât cel de piață, dacă un kg vă ajunge pentru câteva săptămâni sau chiar luni? De ce să nu vă limitați la o cutie în acest moment dificil, până ce se găsesc alternative de la importurile din Ucraina, pentru a permite și altor oameni să procure? Apropo, mă întreb, ce ați făcut cu hârtia igienică, la care ați dat buzna acum 2 ani, când începea pandemia COVID-19? Mai aveți stocuri și acum? Opriți-vă și din a lua cu asalt băncile pentru a cumpăra valută sau a retrage bani. Banca Națională dispune de rezerve record, de aproape 4 miliarde de dolari. Iar astăzi sistemul nostru bancar e mai sigur decât niciodată. Trebuie să înțelegem că astăzi principalii vinovați pentru lipsa de motorină la unele stații PECO, pentru penuria de sare de bucătărie sau de cash la bănci, sunt cei care creează o cerere anormal de mare. De aici apar creșterile de prețuri, cozile, panica, lipsurile și așa mai departe. Și nu e cazul nici să mai întrebați dacă trebuie de făcut bagajele. Putin deja a pierdut războiul din Ucraina. Și indiferent de câte crime va mai comite pe teritoriul țării vecine, de câtă infrastructură va mai distruge, el nu are nicio șansă de victorie pe termen mediu sau lung. Și cu o Rusie în pragul falimentului, la Moldova cu siguranță nu-i va mai fi gândul. În schimb, noi trebuie să fim calmi, pașnici, demni, corecți, buni. Să ne facem treaba acasă fiecare în domeniul în care activează. Să ne consolidăm eforturile pentru a trece cât mai rapid de această perioadă extrem de grea.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!