Mai multe dosare inițiate pe numele unor membri ai fostului Partid Șor sunt tergiversate în instanță, afirmă procurorul general
Justiţie 28 octombrie 2024, 16:19 | 150

Coruperea electorală orchestrată de „gruparea criminală Șor” a atins o amploare fără precedent. În dosarul privind finanțarea partidelor și cumpărarea voturilor, inițiat după 20 octombrie, figurează 35 de persoane, în mare parte capii organizațiilor teritoriale ale blocului electoral Victoria/Pobeda, a declarat astăzi presei procurorul general, Ion Munteanu. În context, el a subliniat că mai multe dosare de rezonanță, deschise încă în septembrie 2022, în care figurează acoliții lui Șor, se perpetuează, iar procurorii ar fi acuzați pe nedrept de lipsă de acțiuni și transparență.

ION MUNTEANU, procuror general: "Suntem deseori criticați pentru pretinse acțiuni de lipsă de reacție sau lipsă de transparență, consider că aceleași întrebări pot fi acordate și magistraților, care examinează aceste dosare. Examinarea judecătorească este tergiversată și aceasta nu este o consecință a acuzatorului de stat."

Conferința de presă susținută de procurorul general a fost organizată la scurt timp după ce președintele în exercițiu Maia Sandu a criticat justiția, spunând că s-a opus în ultimii ani oricărei curățări, a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mare și a trecut cu vederea corupția electorală. În acest context, Ion Munteanu a declarat că mai multe dosare inițiate pe numele unor membri ai fostului Partid Șor sunt tergiversate în instanță. Munteanu a venit cu un apel către magistrați, juriști, foști polițiști și ofițeri care îi susțin pe membrii grupării criminale afiliate lui Șor.

ION MUNTEANU, procuror general: "Vin cu un apel către toți procurorii, ofițerii și avocații. Să se gândească la etica profesională și la demnitate. Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi. De partea cui sunteți? Or, această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști rău intenționați, persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați. Foști sau actuali. Vă dați bine seama unde vă faceți datoria și unde săvârșiți o infracțiune."

Începând cu primăvara anului 2024, organizația criminală Șor a pus în aplicare un nou mecanism de finanțare a partidelor, prin intermediul aplicației mobile a băncii comerciale din Rusia, „Promsveazibank”, aflată sub sancțiuni internaționale. În total, în Republica Moldova au fost deschise peste 140 de mii de conturi. Banii ajungeau prin contrabandă sau criptomonede. Plățile erau destinate inclusiv pentru organizarea mitingurilor sau altor acțiuni de protest.

ION MUNTEANU, procuror general: "Am desfășurat mai mult de 800 de percheziții, am pus în executare 380 de măsuri speciale de investigație, au fost reținute mai mult de 28 de persoane. Au ridicat și sechestrat echivalentul în lei valoarea totală a 50 de milioane de lei. Au atribuit statut de învinuit în privința a 35 de persoane."

Potrivit procurorului general, coruperea alegătorilor este parte a războiului hibrid, elaborat de serviciile speciale rusești. „Coruperea se pedepsește, iar persoanele care se autodenunță sau colaborează cu ancheta vor fi scutite de pedeapsă”, a reamintit Ion Munteanu.

Anterior, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, din Rusia au fost transferate 39 de milioane de dolari în Republica Moldova, pentru corupere alegătorilor. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat doar în octombrie peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții.

Opinia ta contează. Comentează!