Dosarul Aeroport, relaut de la zero
Justiţie 19 aprilie 2024, 20:07 | 689

Examinarea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost luată de la zero. Dosarul, în care figurează fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, fostul directorul APP, Tudor Copaci, și fostul șef interimar al Aeroportului, Petru Jardan, a ajuns în gestiunea altui complet de judecată. Acest lucru s-a întâmplat după ce Judecătoria Chișinău le-a recomandat magistraților să transmită judecătorilor de specialitate dosarele venite de la Procuratura Anticorupție.

După aproape un an de când dosarul concesionării Aeroportului a fost examinat de un complet de judecată format din Djeta Chistol, Petru Păun și Nina Lozan, acesta a fost redistribuit unui alt complet, format din judecătorii Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleșceaga. Se întâmplă în conformitate cu o dispoziție a Judecătoriei Chișinău, din 20 februarie curent, cu privire la aprobarea componenței nominale a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, specializați în examinarea cazurilor de corupție mare, dosare expediate de la Procuratura Anticorupție. Participanții la proces au fost puși în situația să reia dosarul de la început. Cei vizați vorbesc de o nedumerire.

IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru al Republicii Moldova: "Într-adevăr suntem în mare confuzie. Eu înțeleg că în țară se desfășoară reforma justiției. Nu înțeleg ce am făcut noi aici timp de un an, onorată instanță. Sunt stresuri, sunt bani sunt emoții."

VALERIU LAZĂR, fost ministru al Economiei: "Eu nu pot să am încredere într-o instanță care un plen a plecat și ne-a lăsat în aer și dumneavoastră ne propuneți să o luăm de la început. Care este garanția că mâine nu va fi creat acel tribunal anticorupție și noi ca clovnii vom veni, vom vorbi după care iarăși ceva se va schimba. Eu nu înțeleg ce se întâmplă."

Avocații spun că au atacat decizia Judecătoriei Chișinău. Apărătorii presupun că prin dispoziția cu pricina se urmărește aprobarea unor decizii favorabile în dosarele de rezonanță.

VLADISLAV ROȘCA, avocat: "În opinia mea, preluarea dosarului de către un alt complet este ilegală. Am depus recurs în acest sens. Consider că dispoziția și încheierile președintelui instanței sunt la fel de ilegale ceea ce în opinia mea îmi vorbește despre influența asupra acestui dosar din exterior cel puțin al președintelui interimar al acestei instanțe."

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Noi am depus recurs pentru că astfel de chestiuni nu se adoptă prin dispoziții care sunt inferioare Constituției. S-a indicat faptul că nu se atacă cu recurs, noi considerăm că asta este un abuz. S-a înaintat cerere de recuzare vom vedea care va fi soluția și cum va fi examinată în continuare cauza."

După mai multe dispute privind dispoziția Judecătoriei Chișinău, Consiliul Superior al Magistraturii și președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, au atras atenția că judecătorii pot transmite dosarele spre examinare completelor specializate doar la etapa preliminară. Necesitatea redistribuirii dosarelor de corupție vine ca urmare a modificării Codului de procedură penală, au afirmat anterior membrul CSM, Ion Guzun, care a adăugat că potrivit noii legi, aceste cauze trebuie examinate în mod prioritar.

Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost expediat în judecată în luna mai trecut. Potrivit Procuraturii Anticorupție, au fost puse sub învinuire opt persoane, printre care fostul premier Iurie Leancă, fostul ministrul al Economiei, Valeriu Lazăr, dar și alți angajați ai Agenției Proprietății Publice. Procurorii au aplicat sechestru pe bunurile și activele celor vizați, în sumă totală de peste 28 de milioane de lei. Aceștia din urmă pledează nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!