Tot mai multe intoxicații cu ciuperci
Social 7 octombrie 2024, 21:08 | 275

Cazurile de intoxicații cu ciuperci sunt în creștere! Specialiștii insistă - nu cumpărați ciuperci de pe marginea drumului, nu consumați ciuperci pe care nu le cunoașteți și evitați conservarea acestora în condiții casnice. În Chișinău, situația este de gravitate medie, spun responsabilii de la Primărie.

MARINA BUGA, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială: "În perioada de raportare, în cadrul Unităților Primire Urgente au fost înregistrate 3099 de adresări, motivele adresării fiind diverse, dar vreau să accentuez că se atestă o creștere a adresărilor cu intoxicații la ciuperci, cu 39 de adresări mai mult comparativ cu săptămâna precedentă."

Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică spun că de la începutul anului curent au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 137 de persoane, dintre care 17 copii. Majoritatea cazurilor a fost determinată de consumul ciupercilor culese din grădinile proprii, livezi, păduri sau achiziționate de la comercianții neautorizați, de pe marginea drumurilor, din preajma pădurilor și preparate în condiții casnice.

În această perioadă, ANSP desfășoară „Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci”.

COMUNICATUL ANSP: "În perioada 7-13 octombrie curent, specialiștii vor organiza discuții publice, instruiri, seminare pentru a informa și sensibiliza despre riscurile pentru sănătate și prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci."

Specialiștii le recomandă oamenilor să nu strângă ciuperci din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi a căilor ferate, pentru că acestea au proprietăți de a acumula substanţe toxice şi devin necomestibile. De asemenea, nu este recomandată implicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor, dar și conservarea acestora.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie