Virozele și gripele sezoniere sunt într-o creștere ușoară în această perioadă
Social 24 octombrie 2024, 16:34 | 533

Virozele și gripele sezoniere sunt într-o creștere ușoară în această perioadă. Medicii atrag însă atenția că cei mai vulnerabili sunt cei mici. Bunăoară, la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 se înregistrează în fiecare zi circa 40 de adresări ale pacienților. În zona de risc sporit sunt pruncii de până la un an. În prezent, în acest spital sunt internați 110 copiii. Unii părinți ne-au spus că au apelat la specialiști abia după ce simptomele de răceală au început să se agraveze.

Alți părinți s-au plâns că cei mici se infectează subit, pentru că sunt mereu în contact cu alți copii, fie la grădiniță, fie la terenul de joacă sau chiar acasă.

TATIANA PAHOMI, șef Secție unitate primire urgențe: "În cadrul instituției, zilnic, se adresează aproximativ 40 de copii pe parcursul a 24 de ore. Instituția noastră își desfășoară activitatea pe 100 de paturi. În prezenrt avem spitalizați 110 copii. Noi folosim paturi suplimentare. Acum se atestă o sporire a numărului de cazuri"

La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 sunt internați copii diagnosticați cu maladii severe, precum pneumonia. „Ponderea cea mai mare de adresări revine copiilor sugari, de până la un an”, ne-a spus directorul instituției.

ALIONA ROTARI, director al Spitalului Clinic Municipal de Copii nr.1: "Suntem în prag de sezon epidemic și de aceea, în fiecare an, medici deja cunosc situația că avem o creștere a numărului de pacienți adresați pe motiv de infecție respiratorie acută. Dacă e să vorbim despre instituția noastră, crește numărul de adresabilitate în cadrul Unității Primiri Urgențe a tuturor copiilor cu infecții respiratorii acute, dar se spitalizează doar copiii care prezintă semne de maladie gravă."

Potrivit datelor publicate miercuri de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 4269 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind copii. Datele indică o creștere cu 9% față de săptămâna anterioară.

Opinia ta contează. Comentează!