220 de cetățeni moldoveni au rămas blocați aseară în aeroportul "Charles de Gaulle"
Cei 220 de cetățeni ai Republicii Moldova, care au rămas blocați aseară în Aeroportul "Charles de Gaulle" din Paris, ar urma să decoleze spre Chișinău, în scurt timp. Aceștia și-au petrecut noaptea în aerogara din capitala Franței după ce compania care urma să opereze cursa charter a anunțat că zborul a fost transferat pentru astăzi. Este o urmare a deciziei Autorității Aeronautice Civile din Moldova și a Comisiei pentru Situații Excepționale, care a autorizat cursa anume pentru data de 31 martie. Disperați, oamenii s-au arătat revoltați atât de comportamentul companiei private, cât și de cel al autorităților de la Chișinău.
Bărbatul spune că nu înțelege cum a fost posibil ca zborul să fie anunțat pe panoul din aeroport, iar cursa să nu fie autorizată. El mai spune că nimeni din responsabilii ambasadei Republcii Moldova în Franța nu s-a implicat pentru a le oferi un ajutor pasagerilor blocați. Amintim, nu mai puțin de 220 de cetățeni moldoveni stabiliți în Franța, care urmau să revină cu o cursă charter la Chișinău, au rămas blocați aseară pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Cursa charter care urma să-i aducă acasă a anunțat anularea zborului din Paris cu doar două ore înainte de decolare. Oamenii au plătit câte 300 de euro pe bilet. În mai multe mesaje video plasate pe rețelele de socializare, aceștia anunțau că au rămas fără locuri de muncă și fără locuințe în Franța, din cauza pandemiei de coronavirus, iar acum s-au pomenit abandonați de toți.
Într-o postare pe Facebook, activista civică Viorica Țâmbalari s-a arătat revoltată de modul în care a acționat compania privată, care a organizat cursa charter. ”Eu înțeleg ca afacerea este mai presus ca tot pentru unii, dar nu în așa hal... ați știut foarte bine ca nu aveți autorizare la acest zbor, dar ați pus cetățenii să vă achite în ultimul minut încă 40 de euro”, a scris femeia. Pe de altă parte, firma, care până acum a organizat doar curse cu autocarul, notează că s-au făcut modificări, iar cursa din 30 martie a fost transferată pentru 31 martie. Ulterior, premierul Ion Chicu i-a îndemnat pe cetățeni, într-o postare pe Facebook, să nu cumpere tichete la curse charter, înainte ca zborurile respective să fie autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale. Chicu a mai scris că cei 220 de pasageri au fost induși în eroare de escroci politici, dar nu a dat nume și nici nu a precizat ce măsuri se impun în astfel de situații. L-am sunat pe consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, pentru a ne oferi detalii, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Mulți pasageri ai cursei amânate au lăsat comentarii acide privind declarația lui Ion Chicu. Ei spun că au fost abandonați atât de compania privată, cât și de autoritățile Republicii Moldova, pentru că au fost lăsați să doarmă în aeroportul parizian fără apă și fără mâncare. Mai târziu, angajații aeroportului din Paris i-au asigurat pe toți cu hrană și paturi pliante.
”Domnule Chicu, rușine să vă fie! Uitați-vă cât de rapid s-au organizat francezii să ajute oamenii care nu au avut unde se întoarce, iar Dumneavoastră nu sunteți în stare nici măcar pentru propriii cetățeni să faceți elementarul”, au scris unii dintre pasageri sub postarea prim-ministrului. Alții s-au arătat revoltați că autoritățile de la Chișinău nu au autorizat zborul în situația în care oamenii își cumpăraseră deja bilete și au venit la aeroport. Precizăm că despre această cursă, care urma să aibă loc ieri a comunicat și Ambasada Franței din Republica Moldova. Anterior și Ambasada Republicii Moldova din Rusia a anunțat o cursă charter Moscova-Chișinău, chiar dacă la acel moment nu era publicată autorizarea zborului din partea Comisiei pentru Situații Excepționale.