Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Rezultatul auditului așa-zisei datorii pe care o invoca Gazpromul companiei fiică Moldovagaz, a developat încă o dată fața unor personaje care au ajuns chiar în cele mai înalte funcții de stat în Moldova și care acum se dau de ceasul morții în încercarea de a-i justifica pe ruși. În loc să se bucure, ca orice cetățean normal, ce-și iubește țara, că prin acest audit am salvat 700 de milioane de dolari, bani pe care rușii îi invocau nu atât de mult pentru că aveau nevoie de ei, cât ca să ne șantajeze, subjuge și controleze, ei acum lansează acuzații împotriva companiilor de audit, a guvernării, societății civile și chiar presei, doar pentru a demonstra că, de fapt, datoria există. Și că ea trebuie plătită rușilor.
Cel mai vocal în acest sens a fost nimeni altul decât Igor Dodon, cel care, în disperarea sa de a le demonstra rușilor că încă le mai poate fi util, a ajuns să mintă și să manipuleze în ultimul hal. Să dea cu piciorul în interesele naționale ale statului în care a deținut cea mai înaltă funcție, de președinte, și în care a mai fost de-a lungul timpului deputat și ministru.
Practic Dodon cere ca noi să le plătim rușilor 700 de milioane de dolari. Chiar dacă această datorie nu există și, repet, la aceste concluzii a ajuns un audit independent, condus de două companii de renume internațional, Wikborg Rein din Norvegia și Forensic Risk Alliance din Marea Britanie. Și realizarea acestui audit a fost agreată chiar cu Gazprom, în anul 2021, în cadrul unui protocol semnat de către Miller și Spînu.
Manipularea lui Dodon se bazează, în mare parte, prin faptul că până recent nimeni nu a contestat aceste așa-zise datorii.
Și când spun nimeni, mă refer la conducerile Moldovagaz sau la cei aflați la putere. Dar cine putea s-o conteste? Cumva Alexandru Gusev, cel numit la șefia Moldovagaz în 2008 chiar de către Dodon, pe când acesta era ministru al Economiei? Anume sub Gusev, care a stat aproape 9 ani la conducerea companiei, s-au făcut cele mai mari hoții, transformate ulterior în datorii de către Gazprom.
Gusev astăzi figurează în mai multe dosare penale care se prăfuiesc la Procuratură și nu vor avea vreo finalitate, pentru că acesta, devenit multimilionar pe seama Moldovagaz, este retras deja de ani buni într-o zonă elitistă a Moscovei acolo unde se bucură în liniște de avuția sa.
După Gusev, la conducerea Moldovagaz a venit Vasile Botnari, odioasa figură din anturajul lui Plahotniuc și care a fost numit în această funcție în 2017. Tot în urma unei înțelegeri între Dodon și Plahotniuc. Atunci oligarhul nu avea cele mai bune relații la Moscova, dar doar câteva luni mai devreme îl făcuse președinte pe Dodon. Și chiar Dodon este cel care l-a lobat pe Botnari la Moscova și a dat asigurări că va fi un manager bun. Bun pentru hoți. Deoarece compania a mai fost delapidată și în acea perioadă de câteva zeci de milioane de dolari, invocate și alea ulterior ca datorie.
Mai departe a venit Vadim Ceban. Și la fel ca și în cazurile lui Gusev și Botnari, și aici Dodon este cel care a avut un rol decisiv în numirea sa. Pentru că Ceban a ajuns în funcție în toamna lui 2019, după ce Plahotniuc deja evadase din țară, iar Dodon controla practic totul aici și se afla la Moscova la fiecare 2 luni. Și acum ajungem, din nou, la justiție. Care dacă ar fi fost vreodată funcțională, specimene ca Gusev sau Botnari ar fi putrezit în pușcărie, iar hoțiile din cadrul companiei, girate toate de către Gazprom, nu ar fi fost admise și apoi transformate în datorii fictive, cu care am fost șantajați atâta timp. Și cu care încearcă unii să ne mai amenințe acum.
Doar că lucrurile s-au schimbat. Am demonstrat că putem să achiziționăm gaze de pe piețe alternative, la prețuri competitive. Că putem să ne descurcăm cu brio fără Gazprom. Și că suntem în stare, în sfârșit, să ridicăm capul sus. Ceea ce îi scoate din minți pe cei de la Kremlin și pe slugile lor umile de aici.