ENEMO, raport despre alegeri
Politic 21 octombrie 2024, 21:13 | 179

Influențarea votului rămâne o problemă stringentă, au declarat astăzi la Chișinău experții Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, care au prezentat concluziile preliminare referitoarele la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Potrivit raportului, Republica Moldova continuă să fie afectată de actori ai țărilor străine sau de persoane și grupuri implicate în activități economice, sociale și politice ilegale.

DRITAN TAULLA, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO: "Alegerile din 20 octombrie s-au desfășurat în contextul unor încercări răuvoitoare masive și de interferență străină a unor atacuri susținute la adresa valorilor și instituțiilor democratice. În pofida eforturilor depuse de autorități de a contracara schemele de cumpărare a voturilor, ENEMO își exprimă îngrijorarea maximă cu privire la aceste încercări de a îndepărta țara de la consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept."

MOMCILO RADULOVIC, analist politic pentru evaluarea campaniilor electorale: "Moldova continuă să fie afectată în mod semnificativ de actori ai țărilor străine sau de persoane și grupuri implicate în activități economice, sociale și politice ilegale sau perturbatoare, care încearcă sistematic să submineze instituțiile democratice ale țării și statul de drept. Mediul electoral a fost, de asemenea, afectat negativ de unele activități de „finanțare din umbră”, așa cum au afirmat mulți interlocutori ai ENEMO, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la asemenea riscuri."

Experții ENEMO afirmă că în pofida provocărilor, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore. În același timp, observatorii spun că autoritățile de la Chișinău mai au multe de făcut în asigurarea condițiilor de votare pentru persoanele cu nevoi speciale.

MARIAM CHUBABRIA, analist politic și de campanie electorală al MOA: "Deși ENEMO recunoaște efortul autorităților de a oferi persoanelor cu nevoi speciale șanse egale de a exercita pe deplin drepturile politice, acestea se confruntă în continuare cu o serie de bariere și ar trebui de întreprins mai multe măsuri în acest sens."

Misiunea de Observare a Alegerilor a ENEMO va face public încă un raport după cel de-al doilea tur de scrutin. Misiunea este susținută financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos şi Fundația Soros Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!