KULMINSKI: Alinierea Republicii Moldova la sancțiunile Uniunii Europene reprezintă un gest mai mult simbolic
Politic 28 noiembrie 2023, 19:11 | 480

Faptul că Republica Moldova se aliniază treptat la pachetele de sancțiuni ale Uniunii Europene contra Federației Ruse reprezintă un gest mai mult simbolic, dar acțiunea va implica în mod sigur consecințe practice. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit lui, aceste decizii ale Chișinăului își vor avea cu adevărat rostul doar dacă Republica Moldova va reuși pe calea integrării europene.

VLAD KULMINSKI, director al Institutului pentru Inițiative Strategice: "Noi, în tot mai mare măsură, încercăm să subliniem și să arătăm că suntem parte componentă a politicii externe a Uniunii Europene. Mie mi se pare că sensul acestei acțiuni este mai mult simbolic decât practic. Consecințele vor fi practice, fără doar și poate, dar sensul acestei acțiuni este simbolic, deoarece Republica Moldova dorește să sublinieze că noi ieșim din sfera de influența a Federației Ruse și devenim parte componentă a spațiului european."

Vlad Kulminski a adăugat că Republica Moldova trebuie să găsească sprijinul necesar pentru a menține la Chișinău un guvern pro-european și să continue parcursul de aderare la Uniunea Europeană, pentru că doar în acest fel, toate sancțiunile la care s-a aliniat țara noastră și încercările de părăsire a zonei de influență ruse își au rostul. În caz contrar, dacă demersul pro-european al Republicii Moldova va eșua, situația va deveni una foarte dificilă.

VLAD KULMINSKI, director al Institutului pentru Inițiative Strategice: "Dacă noi reușim să ieșim din sfera de influență a Federației Ruse, dacă în Republica Moldova se va menține guvernul pro-european, dacă Republica Moldova se va menține pe acest parcurs de aderare către Uniunea Europeană, atunci da - toate aceste măsuri vor fi justificate. Dacă însă noi pierdem acest parcurs, atunci situația va fi foarte dificilă."

Pe 24 noiembrie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în lectură finală, modificările legislative privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Adoptarea acestui document face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar. Sancțiunile la care s-a aliniat Republica Moldova vizează sute de persoane, inclusiv care au activat în regiunea transnistreană. Printre acestea figurează Serghei Aksionov, așa-zisul lider al Crimeei anexate de Federați Rusă și așa-numitul „general transnistrean” Vladimir Antiufeev, numit „cardinalul din umbră” al regiunii separatiste Donețk, sprijinită de Moscova.

Opinia ta contează. Comentează!