Implicațiile victoriei lui Donald Trump
Politic 6 noiembrie 2024, 20:14 | 1095

După revenirea lui Donald Trump la Casă Albă, relația dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii ar putea să fie una mai bună, iar susținerea de peste ocean ar putea să crească. Asta dacă autoritățile de la Chișinău vor implementa reformele pe care le planifică și dacă vor realiza progrese pe calea democratică. De această părere este expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog, Andrei Curăraru. În același timp, realegerea lui Donald Trump comportă anumite pericole pentru securitatea Ucrainei și ar putea fi vizată și Republica Moldova în noul context geopolitic, spun alți experți.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate: "Nu cred că Republica Moldova este foarte sus pe agenda americană la moment, pentru că cred că Republica Moldova împreună cu alte state din regiune s-ar putea să fie privite mai mult ca zone de influență și să vină iarăși abordarea apropiată de Războiul Rece în care America are o poziție mai dură. Nu cred că există în establishmentul republican anumite reticențe față de Republica Moldova sau anumite probleme care să spună că uite s-a înrăutățit relația cu Republica Moldova."

Andrei Curăraru susține că, în perioada următoare, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, ar urma să efectueze o vizită în Statele Unite ale Americii, pentru a confirma că pachetul de ajutor pentru Ucraina, de miliarde de dolari, nu va fi stopat.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate: "Este clar că președintele Zelenski avea o relație personală bună cu președintele Biden. Urmează să vedem cum va evolua situația cu administrația Trump. Cred că urmează o vizită a lui Zelenski acolo care va încerca să confirme acel sprijin care este garantat din partea Statelor Unite ale Americii. Republicanii din senat au susținut acest plan de ajutor Ucrainei, așa că logic ar fi să fie continuat acel suport."

Expertul a mai spus că planul anunțat de Donald Trump de a face din Statele Unite cel mai mare producător de petrol din lume ar conduce la ieftinirea țițeiului pe piața internațională, iar asta ar pute provoca probleme economice Federației Ruse și probleme de susținere a mașinăriei de război.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate: "Înțelegem că Donald Trump intenționează să inițieze o producție de petrol foarte mare pe teritoriul SUA, fapt ce ar putea să scadă prețurile la petrol pe piața internațională, fapt ce ar putea iarăși să afecteze negativ Federația Rusă."

Analistul politic Anatol Țăranu atrage însă atenția că planul echipei lui Donald Trump de opri războiul ruso-ucrainean ar putea să fie în favoarea Moscovei.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Este cunoscut faptul că vicepreședintele Statelor Unite care îl va asista pe Trump, nu odată a declarat că el vede reglementarea în Ucraina, pe calea cedării teritoriale din partea Ucrainei către Federația Rusă. Republica Moldova într-un fel sau altul, va fi parte a acestor negocieri de pace și rămâne de văzut care va fi aranjamentul final, reieșind din interesul Republicii Moldova de a soluționa pe cale pașnică a problemei din Transnistria."

Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a declarat pentru Jurnal TV că, pentru Republica Moldova, victoria lui Donald Trump va crea o situație dificilă din cauza atitudinii sale pe subiectul Ucraina.

VLAD LUPAN, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU: "O înțelegere teritoriu Rusiei pentru pace „teritoriul pentru pace” este ideea care se dorește în cazul Ucrainei, care ar fi forțată de Trump, cum promitea el, dar ar însemna o apropiere a Rusiei de hotarele Republicii Moldova. Asta ar însemna un „respiro” pentru Kremlin, care ulterior va avea timp pentru o regrupare, pentru o potențială reluare a războaielor de cucerire sau cel puțin subminarea regimurilor politice din vecinătate, cum ar fi Republica Moldova în 2025 - alegerile din vară."

Vlad Lupan a mai spus că Donald Trump ar urma să pună accent pe limitarea cheltuielilor Statelor Unit pe termen scurt, timp în care Rusia ar putea să-și fortifice armata. Pe de altă parte, tot Trump a sugerat că va înarma puternic Ucraina, dar acest lucru rămâne de văzut.

Opinia ta contează. Comentează!