Cancerul mamar, tot mai agresiv
Social 22 octombrie 2024, 20:16 | 831

Estimările medicale internaționale arată că una din opt femei va fi diagnosticata de-a lungul vieții cu tumoare a glandelor mamare, iar aceste statistici sunt susținute și de cazurile de boală din Republica Moldova. Anual, în țara noastră, aproape 600 de femei își pierd viața din cauza cancerului de sân. Pentru a reduce acest risc, specialiștii le recomandă femeilor să meargă la consultații medicale cel puțin o dată pe an. În nouă luni ale acestui an, peste cinci mii de femei au fost examinate, iar la trei mii 200 a fost descoperită boala.

Această femeie a fost diagnosticată cu tumoare a glandelor mamare, stadiul II, acum șapte ani. După mai bine de un an de tratament, ea a învins cancerul, iar acum, la 49 de ani, vine de două ori pe an la medic pentru consultații.

Dacă unele femei afirmă că pleacă de mai multe ori pe an la medicul specialist, altele spun că au fost doar o dată în viață.

Specialiștii le recomandă femeilor să facă o ecografie a glandelor mamare anual începând cu vârsta de 18 ani, iar după 40 de ani, când riscul de îmbolnăvire este mai mare, să facă o mamografie o dată la doi ani.

DIANA PREPELIȚA, doctor în științe medicale, oncolog mamolog: "Numărul total de femei care sunt în cancer registru până acum, deci sunt mai mult de 11 mii de femei bolnave de cancer mamar. Dintre aceste 11 mii de femei, din păcate anul în țara noastră mor 500-600 de femei."

În cazurile de cancer mamar, simptomele pot apărea destul de târziu. Printre acestea se numără inflamarea totală sau parțială a sânului sau îngroșarea unei zone pe sân sau în zona axilei, afirmă medicii.

DIANA PREPELIȚA, doctor în științe medicale, oncolog mamolog: "Sunt retracții ale mamelonului, dacă este tumoarea localizată în cadranele centrale. Deformarea mamelonului. Când se schimbă pielea, aceasta devine mai rigidă, cu edeme, inflamații locale sau a sânului întreg. Așa numitul simptom „coajă de portocală”, deci pielea când este mai zbârcită, mai îmbătrânită."

Potrivit Organizației Mondială a Sănătății, cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la nivel global, cu aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi în fiecare an. Anual, în perioada 1-31 octombrie este marcată luna conștientizării cancerului mamar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie