Șase judecători, eliberați din funcție
Justiţie 12 septembrie 2024, 20:30 | 366

Președintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a șase judecători. Actul a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Printre magistrații demiși sunt Rodica Berdilo și Victoria Sanduța. Conform decretului, judecătorilor le-au expirat împuternicirile odată ce nu au fost numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Magistrații eliberați din funcție sunt Rodica Berdilo, judecătoarea care a anulat rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău din anul 2018, Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu anchetate anterior pentru fapte de corupție în dosarul mitei pentru judecători. La fel, vor părăsi sistemul magistrații Irina Păduraru, Eugen Popovici și Victoria Sanduța. Ultima a intrat în vizorul presei după ce, în 2022, președintele Maia Sandu a refuzat să o numească judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați. Victoria Sanduța se numără printre fondatorii Asociației Obștești a Judecătorilor din Republica Moldova, denumită „Vocea Justiției”. Sanduța a comentat decretul prezidențial printr-un citat al lui Abraham Lincoln, potrivit căruia „probabilitatea ca noi să eșuăm în luptă nu ar trebui să ne descurajeze să susținem o cauză pe care o credem dreaptă”, mesaj plasat pe pagina de Facebook al magistratei.

Conform legislației valabilă până în aprilie 2022, președintele Republicii Moldova putea respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Refuzul președintelui de numire sau de reconfirmare în funcție a judecătorului poate fi anulat prin votul a două treimi din membrii CSM.

DECRETUL DE ELIBERARE DIN FUNCȚIA DE JUDECĂTOR: "Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a concluzionat că președintele Republicii Moldova urmează să emită decrete atât pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă, cât și, după caz, pentru eliberarea din funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat până pe 1 aprilie 2022."

Actul a intrat în vigoare joi, 12 septembrie, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Decretul poate fi contestat în instanța de judecată. Consiliul Superior al Magistraturii a respins, pe 1 iulie curent, cererile repetate ale judecătoarelor Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo, Irina Păduraru și Victoria Sanduța de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Sanduța a calificat decizia CSM ca fiind o hotărâre ilegală.

Opinia ta contează. Comentează!