Un bărbat de 58 de ani din Cojușna a trecut prin clipe de coșmar, tăindu-și accidental degetele la o mână cu un ferăstrău
Un bărbat de 58 de ani din Cojușna a trecut prin clipe de coșmar, tăindu-și accidental degetele la o mână cu un ferăstrău. În timp util, Vasile Raiu a ajuns la Institutul de medicină urgentă, unde a fost pus pe masa de operație. Intervenția a durat mai mult de patru ore! „Omul a scăpat ca prin urechea acului de o belea mai mare”, spun medicii, Bărbatul urmează să fie externat astăzi.
VASILE RAIU, pacient: "Am luat o cârpă și am învelit mâna. În acel timp a venit vecinul. Eu stăteam jos. El a zis: „Ce ai făcut, cumetre?”. I-am povestit ce s-a întâmplat și i-am zis că îl cheme pe Maxim cu mașina să mă duc la Chișinău."
În timp de vreo 10-15 minute am fost deja pe loc. Am trecut repede aparatul Röntgen și m-au dus direct la operație.
Intervenția a durat mai mult de patru ore, afirmă medicii.
OLESEA CĂTĂRĂU, medic specialist în chirurgie plastică: "S-a efectuat prelucrarea chirurgicală a plăgilor, revizia tuturor plăgilor, în urma cărora s-a luat decizia că degetul patru, din păcate, nu putea fi salvat, întrucât erau leziuni foarte severe la nivelul acestuia. S-a efectuat sutura vaselor care alimentează degetele 2 și 3, sub microscop, cu instrumente speciale și fire de sutură speciale, pentru a aduce înapoi vascularizația sângelui spre segmentele date."
Pacientul urmează să mai ajungă pe mâna medicilor, care să-i aprecieze procesul de reabilitare.
VASILE RAIU, pacient: "Acum, bodaproste, e mai bine, mai normal. Vin înapoi la medic peste trei săptămâni să îmi scoată sârmele, ghipsul și să vedem care este situația. Dacă se întâmplă ceva, mi-au spus că îmi vor mai face o operație."
Perioada cea mai critică se manifestă în primele ore sau chiar zile după intervenție. Pacientul a fost monitorizat cu atenție, pentru a evita trombozele, necrozele sau unele infecții, ne-a declarat Anatolie Calistru, șeful Centrului republican de microchirurgie.
ANATOLIE CALISTRU, șef Centrul republican de microchirurgie: "Poate să fie unele complicații intra-operatorii, în timpul operației. Pot fi prima ora după operație, a două oră, peste o zi, peste trei zile, peste cinci zile, pentru că în unele cazuri se formează și tromboze. Avem situații când acolo unde sunt suturate vasele se formează cheag de sânge. Astfel, pacientul este dus din nou în sala de operație."
Specialiștii afirmă că acest caz este unul deosebit, deoarece pierderea tuturor degetelor unei mâini duce la invaliditate severă. Costurile tratamentului, în valoare de 23 de mii de lei, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină.