Teatrul de Operă și Balet pregătește un spectacol in memoriam Maria Cebotari
Cultură 5 iunie 2024, 16:14 | 335

Teatrul de Operă și Balet pregătește un spectacol in memoriam Maria Cebotari. În scenă vor urca 14 soliști care vor interpreta cele mai cunoscute piese ale celei mai vestite soprane a secolului XX. Evenimentul va avea loc mâine, iar astăzi artiștii au făcut ultimele repetiții.

DUMITRU CÂRCIUMARU, dirijor: "E foarte important să conștientizăm că acest proiect unic este o onoare pentru întreg colectivul Teatrului Național de Operă și Balet să o omagiem pe marea divă a artei lirice mondiale născute aici la Chișinău, Maria Cebotari. Cu nerăbdare așteptăm acest proiect."

RODICA PICIREANU, regizor: "Parțial, vom repeta ceva din repertoriul Mariei Cebotari, cum e aria pe care o voi interpreta chiar eu - „Un bel di, vedremo”, exact rolul Butterfly l-a preferat și ea. O să aducem niște arii din operele în care ea a activat, dar o vor cânta alte voci."

Artiștii ne-au mărturisit că acest spectacol are o însemnătate deosebită, fiind îmbinat cu sentimente de nostalgie pentru trecut.

ANASTASIA CUȘNIR, solistă: '"Pentru mine acest proiect este unul special, pentru că la vârsta de zece ani am deschis un concert cu „Ave Maria”, de Schubert. Am avut foarte multe emoții atunci. Acum, iarăși o să deschid concertul cu „Ave Maria”, de data asta, de Giulio Caccini."

VEACESLAV TIMOFTI, solist: "Noi trebuie să comemorăm amintirea și valoarea acestor personalități, cum ar fi Maria Bieșu sau Maria Cebotari, pentru că doar în așa manieră vom promova opera de aici, din Republica Moldova, și vom contribui la dezvoltarea ei pe viitor."

Concertul va fi dat joi, 6 iunie, de la ora 18:00. Anterior, în memoria Mariei Cebotari a fost organizat și un concurs de canto, ne-a mărturisit directorul Teatrului de Operă și Balet, Nicolae Dohotaru.

NICOLAE DOHOTARU, director artistic TNOB „Maria Bieșu”: "Îi aducem un omagiu marii noastre cântărețe, care de altfel este mai puțin cunoscută în Republica Moldova. De altfel, acest concert îl organizăm împreună cu Uniunea Muzicienilor. Anul trecut a fost concursul de canto academic Maria Cebotari. Acum, după acest concert, anul viitor va urma a doua ediție a concursului."

Maria Cebotari a lăsat în urmă o moștenire de neprețuit, fiind considerată una dintre cele mai mari soprane ale secolului XX. Cele mai notabile apariții ale sale au fost în operele „La Traviata”, „Salome” și „Don Giovanni”. Chiar și după moartea sa prematură, în 1949, Maria Cebotari continuă să fie omagiată și respectată. Înregistrările sale sunt încă ascultate și studiate de iubitorii de operă și de muzicienii.

Opinia ta contează. Comentează!