Realitatea de la limita abstractului
Social 12 septembrie 2024, 20:52 | 714

A redat prin tablouri realitatea de la sat, iar prin culori - tradițiile locale. Vorbim de artistul plastic Ivan Kavtea, originar din Camenca, emigrat acum 25 de ani în Germania, a cărui expoziție personală, „Obiect la Limita Abstractului”, a fost vernisată recent la Chișinău. Pictorul reinterpretează natura și obiectele prin culoare, transformându-le în opere de artă abstractă.

IVAN KAVTEA, pictor: "Prin picturile mele vreau să redau viziunea față de viață. În mare parte folosesc motive naturale, fiindcă singur sunt născut în sat, în familie creștină, și am această dragoste față de pământ, de natură. De aceea temele principale sunt oamenii și pământul."

TUDOR ZBÂRNEA, director a Muzeului Național de Artă: "Această expoziție cred că va trezi interesul în special al breslei artiștilor plastici de la noi. O expoziție care ni-l reprezintă pe Kavtea în faza lui de dezvoltare, de evoluție, a viziunii lui artistice pe un traiect de 40 de ani. Un artist care a emigrat acum 25 de ani în Germania, dar care cumva a rămas ancorat în aspectele și elementele tradiției picturii noastre locale."

Vernisajul s-a bucurat de un număr mare de vizitatori printre care colegii de breaslă, dar și mai mulți tineri, care au venit pentru a se inspira din aceste tablouri.

Expoziția lui Ivan Kavtea „Obiect la Limita Abstractului” arată tranziția de la realismul tradițional la abstractizare prin utilizarea intensă a culorii. Expoziția poate fi văzută în perioada 11 - 20 octombrie la Muzeul Național de Artă a Moldovei.

Opinia ta contează. Comentează!